Film

Skribent

Alexander Svensson

3 augusti 2024 | 18:00

Nu på Netflix: Tidernas mest underskattade speladaption blev en oförtjänt bioflopp

"Warcraft: The Beginning"? More like "Warcraft: That's It".
Världens kollektiva biobesökare begick 2016 en stor synd: de gick inte och såg "Warcraft: The Beginning". Duncan Jones eminent underskattade fantasyrulle är ett fartfyllt stordåd till film, och en blockbuster som verkligen förtjänade att lägga grunden för en episk filmfranchise. Istället blev det en flopp, som inte ledde till någonting alls, och därmed också gjorde titeln något missledande. 
 
"Warcraft: The Beginning" är baserat på spelserien "Warcraft", mest känd för det seglivade onlinerollspelet "World of Warcraft" som med åren blivit spelvärldens motsvarighet till "The Walking Dead" iochmed att den tuffar på in i oändligheten trots ett sedan länge passerat bäst-före-datum.
 
"Warcraft: The Beginning" är dock en (något lös) adaption av det allra första "Warcraft"-spelet, "Warcraft: Orcs & Humans" som var ett strategispel och släpptes redan 1994. Filmens story följer grundpremissen med orcher mot människor: ledda av sin dryge schaman Gul'dan anländer orcherna till människornas värld genom en magisk portal, vilket leder till konflikt mellan de bägge folken.
 
Orcherna får tid och utrymme att bli sympatiska figurer i sin egen rätt. Det här är inte de genomonda monstren vi möter i "Sagan om ringen".
 
En av "Warcraft"s starkaste sidor är att det finns sympatiska karaktärer i båda läger: människorna har gott om klassiska hjältar, men även bland orcherna finns det en del patos, särskilt hos den hedersamme Durotan och hans hustru Draka. Berättelsen är därmed inte nödvändigtvis helt och hållet svartvit. Inte heller är man rädd för att döda sina hjältar: "Warcraft" är inte särskilt sentimental, och det är ingen barnsaga. Striderna är våldsamma, och karaktärer, både hjältar och skurkar, går åt. 
 
Skådespelarmässigt har filmen en bra ensemble. Travis Fimmel ("Vikings") spelar människohjälten Anduin Lothar som en blandning mellan Aragorn och Ragnar Lodbrok. Toby Kebbell gör Durotan till trovärdig och heroisk, och i biroller bjuder Paula Patton, Ben Foster, Dominic Cooper och Daniel Wu på stabila insatser. Effekterna är dessutom snygga, och actionscenerna sevärda, med särskilt en duell i slutet som är kreativ, om än kort.
 
Travis Fimmel är aldrig dålig, och gör en härlig insats som lagom udda actionhjälte.
 
Trots allt det goda svek biopubliken "Warcraft". Den spelade in 439 miljoner dollar globalt, varav en stor andel i Kina. Trots det gick den back med mellan 15 och 30 miljoner, varpå det inte blev någon uppföljare. Oerhört synd, med tanke på att man bara skrapade på ytan när det kommer till "Warcraft"-spelen och deras berättelsepotential (bara föreställ er en filmadaption av "Warcraft III", det hade varit ljuvligt...). 
 
"Warcraft: The Beginning" är en speladaption som fungerar, det är fantasy med hjärta och en tydlig vision. Den gick upp på Netflix igår, och du kan streama den där eller på Amazon Prime Video
 
| 3 augusti 2024 18:00 |