Streamingtips

Skribent

Martin Persson

2 oktober 2024 | 18:00

Nu på Prime Video: Episk western med Kris Kristofferson – en ökänd flopp från 1980

Regissören av mästerverket ”The Deer Hunter” gör ytterligare en av sina bästa filmer. Bakgrunden till filmen är dock allt annat än smärtfri.
Det var en dag av sorg då vi nåddes av beskedet att Kris Kristofferson hade gått bort.
 
Förutom att vara en av legendarerna inom country i samma kaliber som Johnny Cash och Willie Nelson så var han en av 70- och 80-talets bästa skådespelare. ”A Star is Born” och ”Konvoj” i all ära, men man får inte glömma en annan av hans bästa framföranden.
 
Michael Cimino är kanske mest känd för sin tokhyllade och mångfaldigt Oscarsvinnande film ”The Deer Hunter” från 1978, som snyggare än det mesta fångar Vietnamkriget och en känsla av förlorad ungdom. Två år senare släppte han en film är nästan lika bra.
 
”Heaven’s Gate” utspelar sig under sent 1800-tal och handlar om en rikemansson som tar sig an posten som sheriff för att hjälpa och skydda immigranter mot baroner som vill åt deras kreatur.
 
Förutom Kris Kristofferson ser vi Christopher Walken och John Hurt i filmen och de gör båda ett strålande jobb som vanligt. Filmen bygger i vanlig ordning hos Cimino på ett mer karaktärsdrivet och djupsinnigt berättande snarare än spektakel, även om det finns gott om spänning och äventyr som balanserar det hela.
 

En kontroversiell produktion

 
Produktionen var dock inte enkel och minst sagt kontroversiell. Man behandlade inte djuren väl vid produktionen och tuppar och hästar avled till följd av hårda inspelningsförhållanden. Detta gjorde att man fick införa hårdare djurrättslagar som använts i film sedan dess.
 
Produktionsbolaget United Artists fick dessutom betala en skyhög summa för att tillåtas filma i landområdet, som visade sig tillhöra ingen mindre än regissören själv. Som många genier sägs Michael Cimino dessutom ha behandlat även skådespelarna inhumant och till och med siktat med en revolver mot en skådis huvud under ett bråk.
 
United Artists försattes nästan i konkurs inte långt efter filmens premiär till följd av historiskt låga intäkter.
 
Förhoppningsvis får fler chansen att upptäcka denna pärla nu i efterhand. Om inte annat för att hedra minnet av Kris Kristofferson och till viss del filmarvet från Michael Cimino.
 
 
 
| 2 oktober 2024 18:00 |