Streamingtips

Skribent

Martin Persson

9 september 2024 | 19:00

Nu på Prime Video: "Brutalt och hårdkokt" - gangsterfilmer blir sällan bättre än så här

Martin Scorsese gjorde filmhistoria i brutalt hårdkokt maffiafilm från 1990.
”As far back as I can remember, I always wanted to be a gangster.”
 
Det är de nu ikoniska orden som ”Maffiabröder” börjar med.
 
I en av tidernas bästa filmer följer vi Henry Hill (spelad av Ray Liotta), den verkliga individen som lockades in i gangsterlivet och får ta del av allt det erbjuder med både brutala, roliga och glamorösa sidor, tillsammans med vännerna spelade av Joe Pesci och Robert De Niro.
 
Scorsese har genialt valt att ge filmen en slags dokumentär känsla, som senare kommit att känneteckna honom även i senare filmer. Ray Liotta följer oss som en berättarröst genom filmen och ska lära oss hur det funkar att vara yrkeskriminell och väver snyggt ihop det med svart humor och brutalitet, ofta tillskriven Joe Pescis Oscarsvinnande och alltid lika minnesvärda insats.
 
Tillskillnad från mer romantiserades mästerverk som ”Gudfadern” får vi här känslan av att det här är hur det ”verkligen är” att vara en gangster och man både lockas och förfäras av atmosfären och det unika fotot och bildspråket. Scorsese har hämtat mycket inspiration från idolen Hitchcock med sina longshots och förankrade stil.
 
"Det här är brutal, hårdkokt gangsterfilm av bästa sorten.", skriver Andreas Samuelsson i vår recension från 2011 och berömmer hur Martin Scorsese än idag lyckas leverera och ”sätter tonen perfekt i många minnesvärda scener”, samt berömmer det fantastiska skådespelet och man kan ju inte annat än att hålla med. ”Maffiabröder” hör likväl till en av mina favoritfilmer, oavsett genre och oavsett regissör.
 
För att citera Alexander Kardelo i ett tidigare tips om filmen: "Så länge jag kan minnas har jag alltid älskat film" och det är inte till liten del på grund av Martin Scorseses detaljrika och mäktiga tragedi. Filmen blev verkligen en modern och omåttligt inflytelserik klassiker som berörde oss alla. En placering på IMDbs topp 250 lista och Oscarsnomineringar för Bästa film, Bästa regi, Bästa manus och flera av skådespelarnas prestationer sitter ju inte fel heller.
 
Det får även inflikas att filmens soundtrack är grymt och hör till de bästa. Vi får en fantastisk mix av allt från jazzmusik och bluesmusik till 60-talets topphits som Aretha Franklin, Rolling Stones, Shangri-Las och Cream. Varje stycke passar scenen i filmen perfekt och Martin Scorseses kärlek till musiken lyser igenom lika mycket som den fantastiska regin.
 
Se denna fantastiska film nu på Prime Video och om du med all sannolikhet redan sett den, så se om den igen. Denna film tål att ses om hur många gånger som helst!
 
| 9 september 2024 19:00 |