Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

16 augusti 2024 | 20:00

Nu på SVT Play: Bästa svenska kriminalserien någonsin - äntligen tillbaka!

MovieZines tv-redaktör Jonatan Blomberg lyfter fram sin personliga svenska favoritserie, som precis släppt sina två säsonger från 2015 och 2017 på SVT Play.
Redan 2017 så hyllade jag den svenska kriminalfantasy-serien "Jordskott" som övernaturligt bra. Och jag har länge sörjt att jag aldrig kunnat falla lika pladask för en svensk kriminalserie igen. Kriminalare är ju vi svenskar rätt kända för att vara duktiga på och genren Nordic Noir går hett även i andra länder. Men med handen på hjärtat.. så ser faktiskt nästa alla dessa precis likadana ut. 

"Jordskott" har av många kallats för Sveriges version av David Lynchs "Twin Peaks", en liknelse som genast kommer göra att vissa förstår att det här är en serie som kommer att vara något av en vattendelare. En ambitiös, originell, vacker och läskigt spännande historia är det i alla fall!
 
Jag köper att inte alla håller insatserna från Moa Gammel som Eva Thörnblad, Göran Ragnerstam som Göran Wass och Richard Forsgren i rollen som Tom Aronsson, på en lika kär plats i tv-hjärtat som jag. Men för mig är det här den bästa svenska kriminalserien som någonsin gjorts.  

Så om du har missat den här pärlan, är det verkligen dags att ge "Jordskott" en chans nu när båda säsongerna har dykt upp hos SVT Play på nytt. Streama "Jordskott" gratis här!
 
Det här är också en serie där ju mindre du vet om själva handlingen kommer att göra upplevelsen i sig bättre. Men jag låter mina egna argument från 2017 (när den andra säsongen släpptes) tala för sig själva:

"En blivande övernaturlig klassiker, en serie utöver det vanliga på alla sätt och vis. En fantasyskräckis och ett Nordic Noir-kriminaldrama på en och samma gång - jag är så glad över att den här serien finns."
 
 
| 16 augusti 2024 20:00 |