Streamingtips

Skribent

Martin Persson

10 augusti 2024 | 05:00

Nu på SVT Play: Italiensk pärla från 1948 är en av tidernas bästa filmer

"Less is more". Tidernas bästa film av Vittorio De Sica handlar om en man som förlorar cykeln.
Många filmer har fått utmärkelsen ”tidernas bästa film” genom åren.
 
Beroende på vem och vilken tidskrift man frågar kan svar som ”Citizen Kane”, ”Cinema Paradiso”, eller rentav ”Rymdimperiet slår tillbaka” och ”Sagan om Ringen” komma upp.
 
Ett annat inte helt orimligt alternativ är den tokhyllade och tidlösa italienska filmen ”Cykeltjuven”, av auteuren Vittorio De Sica.
 
Filmen är en del av den så kallade ”Italienska neorealismen”, som alla vi som studerat film är väl bekanta med. Ett intressant och anspråkslöst stilval där små vardagsberättelser ofta vävs ihop i en större helhet, ofta med fokus på arbetarklassen och det ”vanliga folket”.
 
”Cykeltjuven” är det perfekta exemplet på detta. I centrum står berättelsen om en man som får ett jobb som är beroende av att han har en cykel. Allt tycks gå bra, tills cykeln blir stulen och resten av filmen spenderas därefter med att fadern och sonen försöker få tillbaka cykeln. Simpelt och kanske inte framstår som alltför intressant i skrift, men De Sica lyckas skapa underbart karaktärsdrama och realism genom de små interaktionerna och konflikterna.
 
Intressant är även att Vittorio De Sica var benägen att i denna film inte använda sig av professionella skådespelare. Alla är amatörer och förstärker den realistiska vardagskänslan. Ett flertal av skådespelarna anställdes faktiskt av en slump på plats under inspelningens gång.
 
Filmen hade premiär 1948 och utnämndes redan 1952 till ”tidernas bästa film” av tidningen Sight & Sound och ligger än idag kvar på tidningens lista. Många filmskapare i flera generationer har inspirerats av detta klassiska mästerverk och den har sedan många år tillbaka även en plats på IMDB:s topp 250 lista över tidernas bästa filmer. Två Oscars lyckades den även kamma in, för ”Bästa manus” samt ett hedersomnämnande som ”bästa utländska film”.
 
Med ett i övrigt starkt filmår 1948, med titlar som John Hustons ”Sierra Madres skatt”, Alfred Hitchcocks ”Repet” och Howard Hawks ”Red River” är det ingen underdrift att säga att denna lilla italienska pärla om en man som letar efter en cykel slog alla med hästlängder.
 
Se den bästa filmen genom tiderna nu på SVT Play!
| 10 augusti 2024 05:00 |