Streamingtips

Skribent

Martin Persson

2 augusti 2024 | 16:30

Nu på SVT Play: En framliden mästares sista fantastiska långfilm

"Den längsta dagen" av Jonas Selberg Augustén, en regissör som lämnade oss alldeles för tidigt.
Som en specialinsatt film visas nu den fantastiska och unika filmen ”Den längsta dagen” av Jonas Selberg Augustsén på SVT Play.
 
Anledningen till detta är tyvärr regissörens bortgång efter en kortare tids sjukdom och "Den längsta dagen" skulle komma att bli hans sista verk, utöver ett par kortfilmer.
 
Det går dock inte att säga annat än att han slutade på topp. ”Den längsta dagen” delar namn med en klassisk och likväl fantastisk krigsfilm från 1962, men förutom kvalitén på filmerna slutar likheterna där. Augusténs film utspelar sig under midsommar i en liten finsktalande by någonstans ovanför Polcirkeln. Många småberättelser vävs skickligt samman och en slags neorealistisk känsla finns alltjämt närvarande.
 
Skådespelet är fantastiskt från alla inblandade, däribland den Guldbaggenominerade Ville Virtanen. Det är en härlig skildring av livet på ett ödmjukt, subtilt och känslosamt sätt. Vissa av filmens berättelser erbjuder starkt drama, andra lite mer humor och somliga händer det inte så mycket i. Augustén framställer en unik och sällan skådad charm som minner om de gamla filmklassikerna och verk av Hasse Ekman och Ingmar Bergman.
 
 
Se den fantastiska filmen ”Den längsta dagen” nu på SVT Play och hedra minnet av en fantastisk regissör!
| 2 augusti 2024 16:30 |