Film

Skribent

Martin Persson

1 oktober 2024 | 12:50

Var James Dean gay? En ny biopic ska ta reda på svaret

Guy Guidos nya film kommer att fokusera på hemlig och förbjuden romans.
Det råder minst sagt ingen brist på intressanta biopics om människorna som format vår kulturella samtid.
 
James Dean var ett namn som med sina få roller blev förevigad i filmhistorien som en av 50-talets badboys, men samtidigt en skicklig dramatisk skådis i filmer som ”Öster om Eden” och ”Jätten”, innan han tragiskt nog omkom vid bara 24 års ålder i en bilolycka och posthumt nominerades för två Oscars i de ovan nämnda filmerna.
 
Vad passar då bättre än att hylla en av filmlegenderna?
 
En ny biopic är på ingång, regisserad av Guy Guido och baserad på William Basts memoar ”Surviving James Dean”, varav filmen troligtvis får samma namn.
 
Bast säger sig ha känt James Dean vid 19 års ålder när de båda möttes vid teatern och formade en kärleksrelation, som hölls i det fördolda och så småningom tog slut när Dean blev känd. William Bast var hela tiden hoppfull att de två skulle kunna återförenas.
 
Guy Guido berättar följande för Hollywood Reporter:

- Jag har studerat James Dean sen jag var ung och har känt till relationen med Willie även när Hollywood försökte heteronormanisera James Dean. Som en homosexuell man är det viktigt för mig att berätta William Basts historia och som en filmälskare är det viktigt att berätta om en av filmhistoriens legender. Det är viktigt för mig att få till looken på bästa sätt. Folk ska känna att de verkligen ser James Dean.
 
Än så länge finns inga skådespelare eller produktionsbolag anslutna och således inget premiärdatum. Håll utkik för mer information!
| 1 oktober 2024 12:50 |