Film

Skribent

Alexander Svensson

15 september 2024 | 14:00

Bättre än "Nyckeln till frihet"? Kritikerna hyllar nya Stephen King-filmen

Kan Mike Flanagan och Tom Hiddleston slå "Nyckeln till frihet" och "The Shining"?
Mike Flanagans "The Life of Chuck" är årets stora Stephen King-filmatisering. Den följer Chuck Krantz, en revisor vars livsval verkar vara kopplade till det faktum att världen till synes går under.
 
Trots de apokalyptiska tongångerna och det faktum att det hela baseras på en novell från Stephen King, en man som knappast gjort sig känd som den litterära världens främste muntergök, så beskriver Flanagan "The Life of Chuck" som en upplyftande feel-good film. Kritiker som har sett den efter premiären vid filmfestivalen i Toronto tidigare under månaden beskriver den som den bästa Stephen King-adaption som gjorts, enligt danska Kino. Det är stora ord, givet att genren "Stephen King-adaptioner" inkluderar filmer som "Nyckeln till frihet" och "The Shining".
 
Tom Hiddleston spelar huvudrollen som Chuck Krantz, och i övriga roller syns bland andra Karen Gillan, Chiwetel Ejiofor, Mark Hamill, Jacob Tremblay och Annalise Basso. Flanagans vision för filmen har beskrivits som en apokalyptisk "It's a Wonderful Life", och King kallar i ett samtal med Vanity Fair filmen för "en glädjemaskin". 
 
En av de kritiker som hyllar filmen är Colliders Jason Gorber, som skriver:
 
"Flanagans senaste är helt enkelt lamslående bra. Hans bästa film är en djupt rörande, ärorik sak."
 
Screen Rant hyllar också filmen, och skriver bland annat:
 
"Flanagan lyckas på något vis balansera dödens realtitet med livets eufori. Allt faller samman men det finns samtidigt en omslutande känsla av frid."
 
RogerEbert.com skriver man:
 
""The Life of Chuck" är som en öppenhjärtig omfamning. Den är utan ursäkt designad för att försöka få dig att tänka kring "vad som spelar roll i livet", och den kompletta avsaknaden av cynicism fungerar inte för alla. Den typ golvade mig."
 
När vi i Sverige får se "The Life of Chuck" och utvärdera dess kvalitet jämte andra King-filmer är i skrivande stund oklart. 
| 15 september 2024 14:00 |