TV-tips

Skribent

Martin Persson

22 oktober 2024 | 07:00

På tv inatt: Michael J. Fox roligaste roll sen ”Tillbaka till framtiden” ?

80-talets unga stjärnskott briljerar som alltid i en komedi från 1987 inspirerad av självaste Spielberg.
Michael J. Fox behöver inte mycket introduktion.
 
De flesta av oss känner till stjärnan från ”Tillbaka till framtiden”-filmerna, samt hans tragiska och tidiga sjukdomstillstånd som hamnat i fokus på senare år.
 
En annan av hans succéfilmer från 80-talet som talas något för lite om nuförtiden är den roliga och likväl klyftiga komedin ”Nyckeln till framgång”.
 
Michael spelar här en gatusmart och ambitiös ung man som är benägen att få en chefsroll i ett företag. Han skyr inga medel för att ta sig dit han vill när han på ett genialt och minst sagt okonventionellt sätt utvecklar en genväg för att klättra sig uppåt, något som för med sig extrem framgång och även gynnar hans kärleksliv.
 
Michael J. Fox är den som gör filmen, minst sagt. Liksom rollen som Marty McFly är han väldigt rolig, kaxig och karismatisk i sin orealistiska och genreöverskridande huvudroll.
 
För regin står Herbert Ross, som bidragit med en hel drös fina och smarta komedier och draman under sin långa karriär.
 
Tillskillnad från regissörens andra filmer blev det inga Oscars denna gång, kanske av förståeliga skäl – men en intressant anekdot är att ”Nyckeln till framgång” faktiskt till viss del är inspirerad av Steven Spielbegs liv. Liksom Michael J. Fox karaktär i filmen brukade den unge Steven i början av sin karriär smyga sin i Universals kontor och använda det för sin egen produktion.
 
Se den trevliga och välgjorda komedin på TV nu och få dig ett gott skratt!
 
”Nyckeln till framgång” visas inatt 02:55 på Kanal 5. Går även att hyra & köpa hos SF Anytime och Viaplay.
 
| 22 oktober 2024 07:00 |