Film

Skribent

Alexander Kardelo

23 september 2024 | 13:00

Floppade på bio för 30 år sedan - nu kallas den för "världens bästa film"

En förvirrande titel avskräckte biopubliken. Idag är "Nyckeln till frihet" älskad världen över.
Världens bästa fängelsedrama? Tidernas bästa Stephen King-adaption? Eller helt enkelt filmhistoriens bästa film? Ni vet precis vilken jag talar om.
 
Den 23 september 1994 var dagen då "Nyckeln till frihet" gick upp på bio i USA. Det hade redan visat sig vara ett strålande filmår, med titlar som "Lejonkungen", "Forrest Gump", "True Lies" och "Speed" bland de mest inkomstbringande. Frank Darabonts fängelsedrama med Tim Robbins och Morgan Freeman fick goda recensioner i pressen... men biopubliken uteblev.
 
Med enbart 16 miljoner dollar i intäkter (och en budget på 25 miljoner) ansågs filmen vara en stor flopp.
 
Dels gick den upp mot populära filmer som "Pulp Fiction", dels var fängelsefiilmer inte särskilt populära på den tiden... Och titeln? "The Shawshank Redemption" klingade minst sagt dåligt för den breda mainstream-publiken.
 
Lyckligtvis fick den sin redemption (gottgörelse), ganska snart dessutom. Filmen nominerades till 7 Oscars, och det räckte för att väcka nytt intresse. Snacket om ett starkt och välspelat drama spred sig, och "Nyckeln till frihet" blev år 1995 den mest uthyrda filmen på VHS.
 
 

Svårslagen etta på IMDb:s topplista

 
Sedan år 2008 är den också nummer 1 på IMDb:s högt ansedda Topp 250-lista, som bygger på miljontals användarbetyg. Inte nog med det: filmen har korats till tidernas bästa film både av filmtidningen Empire, av nyzeeländska sajten Flicks och säkert i mängder av andra liknande omröstningar.
 
Det är inte helt självklart att sätta fingret på vad som gör "Nyckeln till frihet" så enormt populär även efter 30 år. Men historien, om en ung bankman som döms till livstids fängelse för mord, har många lager som kan tilltala tittarna.
 
"Framför allt är det en film som får en att tänka. Tänka på ens liv, på vad som är rätt eller fel, på hur man når försoning. Andy Dufresne är en person som försöker och lyckas bevara sin självvärde i en fullständigt hopplös situation och det är något som Darabont lyckas förmedla på ett oerhört tydligt, men samtidigt gripande sätt" skriver MovieZines recensent Kim Nilsson och delar ut 5/5 i betyg.
 
 

"Filmen förändrade mitt liv"

 
Även filmens stjärnor är förvånade - men numera vana - att ständigt få svara på frågor och kommentarer om filmen.
 
- Var jag än går säger folk till mig att "Nyckeln till frihet är den bästa filmen jag sett". De bara öser beröm över den, har Morgan Freeman sagt i en intervju.
 
- Jag svär, var jag än åker, över hela världen får jag höra att "den filmen förändrade mitt liv", tillägger Tim Robbins.
 
Författaren Stephen King, som står bakom novellen som "Nyckeln till frihet" bygger på, blev lika överraskad han över fenomenet:
 
- Om det inte är den bästa adaptionen av mina verk, så är den bland topp 3. Och frågar man filmpubiken så är den antagligen den bästa. För den brukar hamna högt i alla omröstningar kring filmer... Jag hade aldrig förväntat mig att något sånt skulle hända med den, har King sagt.
 

Här kan du streama 30-årsjublierande "Nyckeln till frihet"

 
| 23 september 2024 13:00 |