Film

Skribent

Andreas Samuelson

8 juli 2024 | 12:00

Nytt rekord för jättesuccén ”Dumma Mej 4” - slår tidigare filmer i Sverige

Det går riktigt bra för fjärde filmen i den animerade franchisen. Så bra att den redan slagit biorekord här hemma i Sverige.
”Dumma mej” och dess uppföljare och spinoffs har med åren blivit några av de populäraste animerade filmerna. Det är den mest inkomstbringande animerade filmserien och den 15:e mest framgångsrika franchise genom tiderna.
 
Det är därför kanske ingen överraskning att "Dumma mej 4" nu slår rekord i Sverige. Efter dess biopremiär den 3 juli har den blivit filmen som lockat mest biobesökare under sin premiärhelg 2024.
 
Med undantag för ”Frost 2” - som hade biopremiär på juldagen 2019 - så har därmed ”Dumma mej 4” den största biopremiären för en animerad film. Under öppningshelgen såg hela 152 672 svenskar filmen, som blev den andra animerade filmen någonsin att spela in över 20 miljoner kronor på biopremiären.
 
Filmen gick väntat nog raka vägen in som etta på biotoppen. Franchisens filmer lockar ofta över 600 000 biobesök i Sverige.
 
 - Det är fantastiskt för oss på UIP att ta Dumma Mej 4 till biograferna och efter fem filmer (inklusive två Minioner-filmer) ha den största filmen hittills. Detta bevisar bara att fler än någonsin vill se de bästa filmerna tillsammans på bio! säger Rikard Eriksson, säljchef för UIP Sverige, i ett uttalande.
 
Filmens handling följer Gru, superskurken som blev Anti-Villain League-agent, när han får två nya fiender som tvingar hans familj att fly. I röstrollerna hör vi som vanligt Steve Carrell och Miranda Cosgrove samt tillskotten Will Ferrell, Sofia Vergara, Joey King, Stephen Colbert och Chloe Fineman.
 
Se trailern nedan:
 
 

Läs också: "Dumma mej 4" kan bli störst i hela filmserien

| 8 juli 2024 12:00 |