Film

Skribent

Alexander Kardelo

29 augusti 2024 | 15:30

Oscarsgalan nästa för Filip och Fredrik (och Lars Hammar)?

Succé-dokumentären "Den sista resan" shortlistad som en av tre svenska Oscarskandidater.
Den svenska Oscarskommittén har nu utsett tre kandidater som kan bli Sveriges bidrag till en Oscar för Bästa internationella film (Best International Feature Film).
 
Den stora Guldbaggevinnaren "Syndabocken" och Filip & Fredriks succédokumentär "Den sista resan" slåss mot Levan Akins "Passage". Den 19 september får vi veta vilken av filmerna som blir årets svenska Oscarsbidrag.
 
Följande tre filmer kandiderar:
 
 

Den sista resan

 
Filip Hammars och Fredrik Wikingssons "Den sista resan" följer Lars Hammar som efter 40 år som älskad fransklärare i Köping går i pension. När han blir passiv och viljelös tar hans son Filip och bästa vännen Fredrik med Lars till hans älskade Frankrike för att återse de platser som han älskat mest i livet, för att tända livsgnistan igen. Filmen har slagit rekord som den mest sedda dokumentären på bio i Sverige.
 
 

Passage

 
Lia, en kvinna från Georgien, har lovat sin syster att leta rätt på hennes sedan länge försvunna dotter Tekla som kanske befinner sig i Istanbul. Tillsammans med tidigare eleven Achi som till varje pris vill lämna sin hemby och Evrim, en advokat som kämpar för transpersoners rättigheter, påbörjar Lia sökandet längs stadens myllrande och färgstarka bakgator. Regissören Levan Akins förra film "And Then We Danced" blev Sveriges Oscarsbidrag 2019.
 
Large 4c88636edc9ae1850841fe862ea5ad57 syndabocken
 

Syndabocken

 
I skuggan av Maltas brännande sol, i utkanten av den svenska e-gamingkolonin, dyker lotterisvindlaren Dimman upp för att överraska sin forne vän och kollega inför hans bröllop. Det blir inledningen till ett lika desperat som dekadent sökande efter försoning. Axel Peterséns "Syndabocken" hade sin världspremiär på Torontos filmfestival och tog hem hela sju Guldbaggar vid årets gala, vilket är rekord.
| 29 augusti 2024 15:30 |