Skribent

Mats Karlsson

28 februari 2011 | 18:53

Oscarsgalan vi helst glömmer

Inatt gick 83:e Oscarsgalan av stapeln mitt i Hollywood och här en summering och tankar kring det som hände och inte hände på galan.

Det blev en lång natt för oss som följde galan på Kanal 9 med försnack och röda mattan. Valde man dessutom att se Inside Actors Studio med James Franco klockar vi hela åtta timmar. Fick vi valuta för de timmarna? Nja, tveksamt.

Årets gala kommer nog gå till historien som en av de mest förutsägbara och tråkigaste galor som har visats. Den stackars duon James Franco och Anne Hathaway fungerade inte alls som Oscarsvärdar. Franco var den som hade störst problem och var totalt oinspirerad för sitt uppdrag. Trist att man väljer att välja de hetaste Hollywoodskådisarna framför bra programledare.

Oscarsgalan har haft väldigt bra programledare genom åren, med Bob Hope och Billy Crystal som två praktexempel för hur man genomför en lyckad gala. Bob Hope var värd 18 gånger och Billy Crystal 8 gånger och det skvallrar om hur fantastiska de var som värdar. Gör man ett bra jobb får man helt enkelt förnyat förtroende. Vi fick ju se ett kort gästspel av Billy Crystal igår och han var inte sen med att visa hur man ska hantera en gala. Humor är nyckeln och då krävs det en komiker. Det är helt ovidkommande att Billy Crystal inte är en het potatis längre, jag vill ha tillbaka honom. De senaste åren har bara haft pinsamma värdar, så nu räcker det.

Bortser vi från värdparet hade vi faktiskt några fantastiska och välförtjänta vinnare, även om det gick för långt och infriade alla förhandstippningar. Förutsägbarhet resulterar bara i en tråkig gala och spänningen uteblir. Galans säkraste vinnare på förhand var givetvis Aaron Sorkin i kategorin Bästa manus efter förlaga och själv gick jag så pass långt att jag i stort sett lovade att stänga igen MovieZine om han inte skulle vinna. Sorkin var så förkrossande överlägsen i sin kategori och var lika outstanding som Daniel Day-Lewis med sin roll i "There Will Be Blood" 2008.

De två mest prestigefyllda priserna Bästa regi och Bästa film gick delvis väntat till "The King's Speech", tyvärr måste jag säga. Jag tycker helt klart att det hade varit rättvist att ge David Fincher Oscarn för Bästa regi, men akademien ville annorlunda.

Galans stora behållning stod dock legenden och ikonen Kirk Douglas för. En oerhört stark och skön personlighet som knappast gick efter manus. Douglas blir 95 år i december och han har en otroligt lång och givande filmkarriär bakom sig och visst är det extremt kul att man ger en sådan legendar chansen att återigen ställa sig i rampljuset. Han njöt av varje sekund han fick vara där, något som inte delades av akademien som slutligen vänligt eskorterade honom till utgången. Kudos till den person som bjöd dit honom som vinnarpresentatör, mer sådant. En gala ska ju definitivt inte vara så förbenat tillrättalagt och därför lyfter jag på hatten för Douglas som gav oss några minuters ren njutning. Det tragiska är att det troligtvis var sista gången vi fick Douglas eller så överraskar han oss alla genom att bli nästa års Oscarsvärd...

Men trots att det var förutsägbara vinnare blev det ingen film som lyckades dominera hela galan. Sista gången det inträffade var 2003 för "Sagan om Konungens återkomst" och jag tvivlar på att vi får se en lika dominerande vinnare igen. Klimatet och inblicken till vad som sker i filmbranschen är helt annorlunda idag. Ska man dominera i Titanic-klass krävs det närapå att man har gjort en avsevärt mycket bättre film än konkurrenterna och att den gärna ska vara revolutionerande i sin genre. "Avatar" försökte göra det förra året, men lyckades inte bli så fantastiskt tilltalande för kritikerna, publiken och framför allt Oscarsledamöterna.

Det blev heller inga "rån" under galan. Även om kanske inte ens egen kandidat vann i samtliga kategorier var alla vinnare mer eller mindre välförtjänta. Det närmaste rån man kan komma skulle i så fall vara att Roger Deakins blev snuvad på konfekten av Wally Pfister (Inception) i kategorin Bästa foto. Nåväl, vi håller tummarna för att blir en kamp in på mållinjen på Oscarsgalan 2012 där Spielberg lär vara den tuffaste nöten att knäcka för konkurrenterna.

| 28 februari 2011 18:53 |