Film

Skribent

Alexander Svensson

4 augusti 2024 | 15:00

Oscarsnominerade Hannes Holm gör ny svensk storfilm med Robert Gustafsson och Jonas Karlsson

Tre av Sveriges främsta namn inom film slår sina kloka huvuden ihop för vad som kan bli något väldigt speciellt.
Hannes Holm, känd för sin Oscarsnominering för "En man som heter Ove" har hittat sitt nästa stora projekt: han ska regissera en adaption av Jonas Karlssons bok "Regnmannen". I huvudrollerna ser vi inga mindre än Jonas Karlsson själv och dessutom Robert Gustafsson. Bägge är bland Sveriges mest välkända och hyllade skådespelare.
 
Handlingen i "Regnmannen" lyder enligt den officiella synopsisen som följer:
 
"Den buttre Ingmar (Robert Gustafsson) lever ett inrutat liv i en liten småländsk by. Hans hustru gick bort för några år sedan och han har börjat tappa relationen till sin dotter Erika (Emelia Sallhag). Det enda han har kvar är den irriterande, frånskilde grannen Burman (Jonas Karlsson) och hustruns rosor som egentligen är det enda han bryr sig om att vårda. Till råga på allt är det den varmaste och torraste sommaren i mannaminne. Alla väntar på regnet som aldrig verkar komma. Men genom vad som kanske är ett underverk, kanske bara ren slump, får Ingmar äntligen spela huvudrollen i något som kommer att förändra inte bara hans liv, utan hela byns tillvaro eller, ja, kanske rent av hela världen."
 
Hannes Holm har även gjort ett (långt) uttalande om filmen:
 
När jag läste Jonas Karlssons bok Regnmannen slogs jag direkt av att det fanns en sådan fin berättelse som handlar om hur tokigt vi människor kan agera när livet tar emot. När en enkel lösning inte står att finna, tar vi mer än gärna hjälp av tveksamma religiösa idéer eller lyssnar på tokiga politiker eller, som i detta fall, öppnar upp oss för ren magi!. Det ger oss falsk trygghet, något som jag uppfattar som djupt mänskligt. Hoppet är det sista som överger oss och om hoppet står till en galen man i en liten by i Småland så litar vi på honom i brist på annat. I Jonas Karlssons berättelse om Regnmannen hittade jag alla dessa element. Något som egentligen inte kan vara sant blir plötsligt sant för att så många önskar sig det vid en viss tidpunkt. Jag vill göra en berörande film som ska balansera mellan humor och drama. Berättad med kärlek och värme. Som en bra film ska vara
 
Holm, Karlsson, Gustafsson och gänget siktar på premiär för "Regnmannen" julen 2025. 
| 4 augusti 2024 15:00 |