Film

Skribent

Alexander Svensson

30 maj 2024 | 05:00

På tv i natt: Riktigt bra sci-fi i Tom Cruises första film med "Top Gun: Maverick"-regissören

Innan Tompa och Joseph Kosinski flög stridsplan ihop så ägnade de sig åt dystopisk science-fiction.
Tom Cruise och regissören Joseph Kosinski gjorde dundersuccé år 2022 med “Top Gun: Maverick”. Men det var inte deras första samarbete. De arbetade nämligen tillsammans nära tio år tidigare, med sci-fi-dystopin “Oblivion”.
 
“Oblivion” är baserad på en egen idé från Joseph Kosinski, och följer Jack Harper, en robotreparatör som efter ett fruktansvärt krig hittar en okänd kvinna som kraschat i ett rymdskepp, vilket leder honom till att upptäcka hemligheter om både kriget och sig själv.
 
 
Tom Cruise gör huvudrollen som Jack Harper, och får sällskap av Olga Kurylenko (“Black Widow”), Andrea Riseborough (“Death of Stalin”), Nikolaj Coster-Waldau (“Game of Thrones”), Melissa Leo (“Frozen River”) och Morgan Freeman.
 
“Oblivion” blev en hyfsad framgång på biograferna, där den spelade in 287 miljoner dollar. Bland kritiker gick den inte lika bra: på Rotten Tomatoes är bara 54% positiva till filmen. På MovieZine fick filmen 3/5 i betyg och vår chefredaktör Alexander Kardelo skrev “om du föredrar din sci-fi snygg, simpel och konventionell är "Oblivion" verklighetsflykt på en alldeles lagom nivå.”
 
 
“Oblivion” visas klockan 00:45 i natt på kanal 5. Den finns även att streama på Prime Video.
 
| 30 maj 2024 05:00 |