TV-tips

Skribent

Martin Persson

5 augusti 2024 | 05:00

Bäst på tv ikväll: En härlig roadtrip-film gjorde oväntad biosuccé 2012

Den älskvärda och känslosamma filmen blev snackisen på allas läppar.
Den franska favoritduon Olivier Nakache och Éric Toledanos ”En oväntad vänskap” blev både kritikerhyllad och en omåttlig publiksuccé.
 
400 miljoner dollar spelades in och gjorde därigenom filmen till Frankrikes största biosuccé genom tiderna!

Vi presenteras till en film med stort hjärta om en förlamad finkulturell aristokrat som får en personlig assistent och en ny vän i sin totala motsats – en lågutbildad man med trasslig kriminell bakgrund och ett gott sinne för humor och det goda i livet. Tillsammans lär sig båda att njuta av livet tillsammans och ta del av den andres svårigheter. Roligt, dramatiskt och en underbar feelgood-känsla. Det hela förstärks av skådespelarprestationerna från de alltid fantastiska Omar Sy och François Cluzet.
 
MovieZines Andreas Samuelson beskrev i sin recension att man ”blir glad” av filmen och det är något man minst sagt lyckas med. Kulturkrocken som leder till roliga igenkänningssituationer beröms och möjligheten att utforska annorlunda livsöden. Även om upplägget för filmen inte är helt originell är både jag och Andreas helt med på att filmens välskrivna huvudroller och intressanta verklighetsbaserade handling förstärker det hela.
 
”En oväntad vänskap” vann tyvärr inga Oscars och blev inte heller nominerad. Filmen har dock en fin plats på IMDb:s topp 250 lista över tidernas bästa filmer och vann 2013 det brittiska filmpriset BAFTA för Bästa icke-engelsktalande film. Så det är ju alltid något!
 
Om du gillade den likväl fantastiska Oscarsfavoriten ”Green Book” är detta helt klart en film värd att kolla in och få lite mer glädje i livet!
 
”En oväntad vänskap” visas ikväll 21:00TV8. Streamar även på Prime Video och finns att hyra & köpa hos SF Anytime.
 
| 5 augusti 2024 05:00 |