TV-tips

Skribent

Martin Persson

7 september 2024 | 05:00

Kvällens tv-tips: Den gripande storfilmen från slutet av 90-talet vann hela 9 Oscars

Med hela 9 Oscars ligger Ralph Fiennes-dramat nära ett rekord.
”Tidernas bästa film”, är ett begrepp man gärna använder och som kanske ibland överanvänds till den graden att det tappar trovärdighet.
 
Filmen ni snart ska få se faller kanske inte in i den kategorin nödvändigtvis, men är ändå en fantastisk, välspelad och djupt gripande skildring likväl.
 
”Den engelske patienten” handlar om en pilot under andra världskriget (Ralph Fiennes) som efter att ha räddats ur ett vrak är grovt brännskadad, lider av minnesförlust och är döende. När han vårdas en av ung sköterska (Juliette Binoche) återfår han emellertid sin livsgnista och minne och kan återberätta sin historia alltmer, där även Kristin Scott Thomas spelar en viktig karaktär.
 
Anthony Minghella ligger bakom detta fantastiska drama och han regisserar det otroligt bra. Fotot är snyggt och kostymarbetet autentiskt och tidsenligt. Bland de hela 9 (!) av 12 Oscars som filmen drog hem ingick så klart Bästa film, Bästa regi och Bästa manus. Även skådespelet från både Fiennes och Binoche gick hem och fick sig varsin välförtjänt vinst. Det hör helt klart till några av skådespelarnas bästa framträdanden, vilket inte är en liten bedrift.
 
Vid filmens premiär gav Jay Carr på tidningen The Boston Globe filmen högsta betyg och berömde det som en av tidernas bästa och mest mogna kärleksskildringar, bättre än ”Doktor Zjivago” till och med.
 
För att se om ni håller med om detta lovprisande av Oscarssuccén ska ni knappa in på TV nu ikväll!
 
”Den engelske patienten” visas ikväll 22:00TV8. Streamar även på Netflix och finns att hyra & köpa hos SF Anytime och Viaplay.
 
| 7 september 2024 05:00 |