Film

Skribent

Niclas Ohlsson

19 oktober 2024 | 06:00

På tv ikväll: Gotisk skräck för hela familjen - skruvad kultkomedi från 1991

Baserad på samma karaktärer från serien som kom redan 1964, gjorde Barry Sonnenfeld ett försök att återuppliva den makabra, men charmiga familjen Addams från de döda.
Familjen Addams är inte som andra familjer. De lever omringade av det makabra.
 
Gomez Addams (Raul Julia), beklagar frånvaron av sin bror Fester, som försvann efter att de två hade ett bråk. Gomez advokat Tully Alford (Dan Hedaya) är skyldig pengar till lånehajen Abigail Craven (Elizabeth Wilson), och märker att hennes adoptivson Gordon (Christopher Lloyd) liknar Fester. Tully föreslår att Gordon poserar som Fester för att infiltrera Addams hushåll och hitta det dolda valvet där de förvarar sina enorma rikedomar.
 
Med en humor som är både mörk och lekfull, lyckas Sonnenfeld få oss att skratta åt det makabra och udda.
 
Visuellt sett är "Familjen Addams" en fröjd för ögat. Från det gotiska huset med sina slingrande trappor och mörka vrår till kläderna som karaktärerna bär.
 
Filmen är som tagen från en mardröm, där allt som är lite konstigt nu är det normala. Man kan utifrån filmens estetik tro att filmatiseringen skulle vara en våt dröm för någon som Tim Burton att arbeta med, men han var tvungen att neka jobbet då han var upptagen med “Batman Returns” (1992).
 
I familjen kan vi se skådespelarna Anjelica Huston ("Häxor") som Morticia, Raul Julia ("Misstänkt för mord") som Gomez Addams, Christopher Lloyd ("Tillbaka till framtiden") som Uncle Fester Addams, Christina Ricci som Wednesday, Jimmy Workman som Pugsley och Judith Malina som Grandmama.
 
Filmen fick efter två år även en uppföljare, “Den heliga familjen Addams” (1993), som för övrigt visas på Kanal 9 söndag kl. 22.00.
 
Den tecknade serien producerades av Hanna-Barbera Productions 1972. Familjens röster i serien består av samma skådespelare som medverkade i 1964 års TV-serie. 1992 uppdaterades den animerade serien åter av Hanna-Barbera.
 
2022 kunde vi återse Familjen Addams i tv-serien som handlar om dottern Wednesday och hennes skolgång på Nevermore Academy.
 
Trots sin mörka estetik och humor har "Familjen Addams" en kärna av kärlek och acceptans. Familjen står alltid bakom varandra, oavsett hur galna deras påhitt är. Det är en fin påminnelse om att det är okej att vara annorlunda, och att familjen kan övervinna även de mest bisarra situationerna.
 
Se filmen ikväll på Kanal 9 kl. 22.00.
 
| 19 oktober 2024 06:00 |