Film

Skribent

Alexander Svensson

25 juli 2024 | 06:00

På tv ikväll: Hisnande och ikonisk Jönssonligan-heist

Är det här en av de roligaste "Jönssonligan"-filmerna?
Jönssonligan dyker upp igen” är en av de roligaste filmerna om den halvkompetenta svenska stöldligan. Efter att ha försökt råna IKEA med en plan som involverar en centraldamsugare och ett flertal örngott så får Sickan och kompani nys om att deras ärkefiende Wall Enberg än en gång ägnar sig åt skumma affärer, och beslutar sig för att försöka stjäla från honom.
 
Gösta Ekman, Ulf Brunnberg och Björn Gustafson har som alltid ett underbart härligt samspel, och planerna och heisterna är lika knasiga som underhållande.
 
Sickan åker mathiss iförd lösmustasch. En sekvens som är tajmad och klar in i minsta detalj.
 
Filmens bästa sekvens, som får anses vara ikonisk, är när Sickan åker upp och ner i en mathiss, samtidigt som Vanheden och Harry på varsitt håll jobbar på att assistera honom och distrahera folk så att han inte blir upptäckt. Sekvensen tog dessutom ände med förskräckelse under inspelningen - Gösta Ekman fastnade i hissen och skadades så illa att han var tvungen att vara borta från inspelningen i flera veckor. 
 
“Jönssonligan dyker upp igen” är kort och gott en härlig svensk komedi med gott om minnesvärda scener och repliker. Se den ikväll klockan 21:00 på TV12. Den finns också att streama på Netflix.
| 25 juli 2024 06:00 |