Film

Skribent

Alexander Svensson

30 juni 2024 | 05:00

På tv ikväll: Se Kevin Costner som legendarisk hjälte i en av 1991 års största filmer

Kevin Costner må vara mest känd för diverse eskapader i vilda västern, men minns ni när han lufsade runt i Sherwoodskogen?
Kevin Costner är just nu aktuell som regissör och huvudrollsinnehavare i sitt egenskapta västernepos “Horizon - An American Saga” men han har som bekant en gedigen karriär bakom sig med mängder av filmer i mängder av genrer. En av de mer kända är när Costner drog på sig trikåer och spände pilbågen i “Robin Hood - Prince of Thieves”.
 
I “Robin Hood - Prince of Thieves” får vi följa med Kevin Costner ut på äventyr i Sherwoodskogen. Robin Hood återvänder till England ihop med kompanjonen Azeem efter att ha deltagit i kung Rickards korståg, och finner sig snart i konflikt med den tyranniske sheriffen av Nottingham och hans korrupta hantlangare.
 
Kevin Costner som Robin Hood - dock utan skojig fjädermössa.
 
I filmens imponerande rollista syns utöver Kevin Costner även Morgan Freeman, Alan Rickman, Mary Elizabeth Mastrantonio, Christian Slater, Brian Blessed och Sean Connery i en cameo som kung Rickard. För regin står Kevin Reynolds, som var en vän till Costner, och enligt en intervju med Entertainment Weekly dessutom skälet till att Costner valde att göra filmen.
 
- Jag kände att Kevin (Reynolds, reds.anm) var en så bra regissör att jag borde göra rollen.
 
Alan Rickmans tolkning av sheriffen av Nottingham brukar anses vara en höjdpunkt i filmen.
 
När filmen väl släpptes var många recensenter dock inte nöjda. Filmen fick hård kritik, bland annat för Costners tolkning av Robin Hood, även om Alan Rickman som den onde sheriffen av Nottingham ansågs vara en höjdpunkt. På bio gick den dock som tåget, och spelade in 390 miljoner dollar världen över, vilket gjorde den till 1991 års näst största film, efter “Terminator 2: Judgement Day”.
 
Vill du se Kevin Costner skutta omkring som laglös i Sherwoodskogen så kan du slå på TV3 klockan 21:00 ikväll. “Robin Hood - Prince of Thieves” finns dessutom att streama på Netflix.
| 30 juni 2024 05:00 |