Film

Skribent

Alexander Svensson

2 juli 2024 | 05:00

På tv ikväll: Razzienominerad "Robin Hood"-action från Leonardo DiCaprio

15% på Rotten Tomatoes - men förtjänade den ändå inte lite bättre?
Det finns på ett ungefär lika många “Robin Hood” filmer som det finns träd i Sherwoodskogen. En av de senare heter helt enkelt “Robin Hood” och har Taron Egerton (“Kingsman”-filmerna) i huvudrollen som en fredlöse bågskytten.
 
“Robin Hood” följer, i likhet med många andra “Robin Hood”-filmer Robins liv enligt standardmallen: Robin drar ut på korståg, har det allmänt taskigt, tar sig tillbaka till England, och upptäcker att hans älskade Nottingham styrs av den diverse skrupelfria och korrupta myglare, i det här fallet sheriffen av Nottingham och en osympatisk kardinal. Med hjälp av lite löst folk och sin trogna pilbåge drar den heroiske Robin igång ett uppror.
 
Taron Egerton siktar mot storhet.
 
Taron Egerton kastade sig in i rollen som Robin Hood, och blev enligt uppgift en hygglig bågskytt när han tränade inför att gestalta den legendariske karaktären. Att filmen i övrigt behandlar pilbågar ungefär som moderna skjutvapen kan antingen ses som ett övergrepp mot historisk korrekthet eller som ett kreativt stilval från regissören Otto Bathurst.
 
Utöver Egerton syns även Jamie Foxx, Eve Hewson, Jamie Dornan och Ben Mendelsohn i rollistan. Mendelsohn är något av en höjdpunkt, även om han kunnat spela den närmast komiskt elake sheriffen av Nottingham i sömnen. Både kul och oväntat är att även Leonardo DiCaprio är involverad (!!): inte som skådespelare (tyvärr) utan som producent.
 
Ben Mendelsohn som ondskefull Dressman-modell... sheriffen av Nottingham menar jag.
 
“Robin Hood” sågades till fotknölarna av recensenter när den släpptes (15% på Rotten Tomatoes), och floppade på bio (jag var en av få som såg den, och kände mig rätt ensam i den tomma salongen). Den lyckades också kamma hem tre Razzie-nomineringar, bland annat för värsta film, vilket innebar att Leonardo DiCaprio, i sin roll som producent, fick ta emot sin hittills (och sannolikt) enda Razzienominering. Grattis Leo!
 
Trots mottagandet så är “Robin Hood” alltjämt en underhållande actionrulle, särskilt om du struntar i småsaker som historisk korrekthet, och den funkar finfint som avkoppling en tisdagskväll i juli. Se den i kväll, tisdag, klockan 21:00 på kanal 6. Den kan också streamas på Prime Video och Viaplay.
| 2 juli 2024 05:00 |