Film

Skribent

Alexander Svensson

6 september 2024 | 04:00

På tv ikväll: Tom Hanks gör sin bästa roll någonsin i ikonisk feelgood-film

Tom Hanks briljerar som Forrest Gump, men rollen spelades nästan av en annan stor stjärna.
Tom Hanks är briljant, det är något alla är överens om. Och hans kanske bästa roll är som Forrest Gump i, tja, “Forrest Gump”. I den fantastiska dramkomedin får vi se USAs moderna historia genom ögonen på Forrest, en godhjärtad och varm man med något lågt IQ. Forrests äventyr tar honom från Alabamas landsbygd till Vietnams jungler och Vita Huset.
 
Insatsen i “Forrest Gump” ledde till en Oscar för Hanks, något han utan minsta tvekan förtjänade. Han ger liv åt Forrest på ett vis få andra skulle kunnat, och känns aldrig för en sekund annat än totalt genuin i rollen som den fantastiske och unike Forrest. I birollerna finns det inga fel, och särskilt Robin Wright som Jenny och Gary Sinise som Jenny respektive lieutenant Dan är värda att nämnas.
 
 
Som så ofta när det kommer till ikoniska filmroller var det från början inte tänkt att Hanks skulle göra rollen som Gump: det första valet för rollen var ingen mindre än John Travolta, som dock tackade nej till rollen. Det var sannolikt lika väl: ingen hade kunnat göra karaktären bättre än Tom Hanks.
 
“Forrest Gump” sticker annars ut på grund av greppet att via en och samma karaktär följa många centrala politiska händelser i USAs moderna historia: vi får se Vietnamkriget, 70-talets hippiekultur och två amerikanska presidenter. Idén om en man som konstant hamnar går i takt med historiens vingslag har sedan dess använts i bland annat svenska “En hundraåring som klev ut genom fönstret och försvann”.
 
“Forrest Gump” är en ikonisk film, och något man inte kan missa. Se den ikväll 21:30 på Kanal 5. Den finns också att streama på Netflix.
 
| 6 september 2024 04:00 |