Film

Skribent

Alexander Svensson

29 maj 2024 | 05:00

På tv ikväll: Världens bästa film har 1,6 miljoner 10:or i betyg på IMDB

En av filmhistoriens främsta klassiker går ikväll att se på en tv-apparat nära dig.
Världens bästa film stavas enligt allmän uppfattning “Nyckeln till frihet”. Filmen är mångårig och till synes ohotad etta på IMDBs topplista över bästa filmer. Den har fått hela 2.9 miljoner betyg, varav hela 54.9%, motsvarande 1.6 miljoner betyg, är 10or.
 
“Nyckeln till frihet” är baserad på en novell av Stephen King, och handlar om Andy Dufresne, en bankman som blir oskyldigt dömd för mordet på sin hustru och hennes hemliga älskare. Han får avtjäna sitt straff på den hårda och otrevliga anstalten Shawshank, där han vägrar ge upp hoppet om frihet.
 
 
Tim Robbins gör huvudrollen som Andy, och spelar mot Morgan Freeman som gör rollen som den sympatiske fången Red, känd för att komma med allmänt goda råd och kunna fixa fram det mesta. Bob Gunton och Clancy Brown gör minnesvärda insatser som den osympatiske fängelsechefen och respektive den brutale vaktchefen, två män som är minst lika omoraliska och grymma som de fångar de vakar över.
 
Trots sin status som “världens bästa film” så var “Nyckeln till frihet” ingen jättehit till att börja med - tvärtom. Den floppade på biograferna, och spelade in runt 16 miljoner dollar med en budget på 25 miljoner. Det var först efteråt, när filmen släpptes som hyrvideo som det vände och filmen började bli en framgång. Resten är, som man säger, historia.
 
 
“Nyckeln till frihet” visas på Kanal 9 klockan 22:00 ikväll (29 maj). Den finns också att streama på både Max och Viaplay.

Streama "Nyckeln till frihet" på Max
Streama "Nyckeln till frihet" på Viaplay
 
| 29 maj 2024 05:00 |