Film

Skribent

Alexander Svensson

12 juni 2024 | 17:00

Pixar säger nej till remakes av animerade klassiker: "Det stör mig litegrann"

Tråkiga nyheter för alla som hoppats på en live-action-remake av "Ett småkryps liv".
Remakes är ett av de hetaste orden i Hollywood för tillfället (tillsammans med prequels, spinoffs och uppföljare) och har bland annat varit ett populärt koncept hos Disney, som de senaste åren gjort live-action-remakes på en uppsjö av animerade klassiker. “Skönheten och odjuret”, “Den lilla sjöjungfrun” och “Aladdin” är bara några exempel.
 
Hos Pixar är man däremot inte lika taggade på att göra om animerade storsäljare i nytt format. Det säger Pixar-bossen Pete Docter i en intervju med Time. När han får frågan om potentiella remakes svarar han:
 
"Ratatouille", en av de Pixar-filmer som står högst på önskelistan när fans drömmer om remakes.
 
- Nej, och att säga det kanske kommer tillbaka och biter mig i baken, men det stör mig lite grann. Jag gillar att göra filmer som är originella och unika i sig. Att göra om dem är inte särskilt intressant för mig personligen.
 
Han förklarar också att live-action och animerat är två olika medium, och att animerade filmer ofta fungerar just för att de är animerade.
 
"Bilar", en av de Pixar-filmer som inte står högst önskelistan när fans drömmer om remakes.
 
- Så mycket av det vi gör fungerar bara på grund av reglerna i en animerad värld. Om du har en människa som kliver in i ett hus som svävar så tänker du: “Vänta ett ögonblick. Stopp. Hus är jättetunga. Hur kan ballonger lyfta ett hus?”. Men om du har en tecknad farbror som står i huset så tänker du: “Okej, jag köper det.” Världarna vi skapar kan inte byta medium hursomhelst.
 
Docter är inte den första som är inne på att live-action-remakes av animerade filmer är svårt. John Musker, regissören bakom den ursprungliga “Lilla sjöjungfrun” var inne på samma spår tidigare i år, och kritiserade Disneys remakes för att misslyckas med att översätta charmen i animationen till live-action.
| 12 juni 2024 17:00 |