Film

Skribent

Martin Persson

26 juli 2024 | 09:00

SVT Play firar Pride med 20 nya filmer i utbudet

Fira Pride med ett par riktigt bra filmer!
Det är Pride-tema som råder på SVT Play och för att fira högtiden har man laddat upp med ett gäng fantastiska nya- och äldre filmer som på olika sätt behandlar HBTQ.
 
Totalt 20 Pride-filmer släpps på SVT Play idag och de kommande fredagarna.
 
Fucking Åmål” är den perfekta ungdomsfilmen och det som satte Lukas Moodysson på kartan som en av våra stora filmskapare. Aldrig tidigare hade ungdomens kval och sökande efter identitet skildrats så realistiskt som kärlekssagan mellan högstadietjejerna Elin och Agnes. Filmen gjorde succé på Guldbaggegalan och vann för ”Bästa film”, ”Bästa regi”, ”Bästa manus”, ”Bästa manliga biroll” och ”Bästa kvinnliga huvudroll” (delat pris för de två huvudrollsinnehavarna).
 
 
Vi går vidare till Marocko med en mer aktuell film, ”Den blå kaftanen” av Maryam Touzani. En riktig pärla som flera säkerligen missat när den släpptes 2023. En subtilt berättad, snyggt filmad och lågmäld berättelse om en skräddare och hans hustru som stöter på utmaningar i äktenskapet vid ankomsten av en ung lärling. Filmen lämnar mycket till tolkning och är konstnärligt tillfredställande på alla sätt. Marocko använde denna film som sitt Oscarsbidrag för ”Bästa internationella film”.
 
 
Slutligen svänger vi tillbaka till Skandinavien med en finlandssvensk produktion, nämligen ”Tove”, en fantastisk biopic om barnboksförfattaren Tove Jansson, som bland annat gav oss böckerna om Mumintrollen. Efterkrigstidens Finland skildras mörkt och snyggt, kostymarbetet är sublimt och skådespelet fantastiskt. Svårigheterna med att klättra sig uppåt i samhället, vara kvinna i en mansdominerad värld, eller att helt enkelt missförstås på grund av den man är både professionellt och privat står i fokus och skildras med bravur. ”Tove” blev helt klart en av de bättre filmerna från 2021 och en film alla bör kolla in.
 
Utöver dessa finns det ett gäng klart nämnvärda titlar, som det franska coming-of-age dramat ”Water Lilies”, den snygga danska komedin ”Venuseffekten”, det starka ungdomsdramat ”Dating Amber” och två Sverigefavoriter, ”Patrik 1.5” och ”Min pappa Marianne”, så ta en titt på listan nedan och missa inte chansen att se dessa underbara skildringar!
 

Här är filmerna i Pride-temat på SVT Play

 
● Chelas arv
● Dating Amber
● Den blå kaftanen
● Den stora friheten (2 augusti)
● En enda man
● Fucking Åmål
● Kokong
● Min pappa Marianne (9 augusti)
● Olydnad
● Patrik 1,5
● Rurangi (2 augusti)
● Summer of 85
● Summerland
● Supernova
● Swan Song (2 augusti)
● The Kids are All Right
● The Rocky Horror Picture Show
● Tove (2 augusti)
● Venuseffekten
● Water Lilies
| 26 juli 2024 09:00 |