Priyanka Chopra Jonas, en av Indiens mest välbetalda skådespelare, intar huvudrollen i bröderna Russos senaste spionthriller. Tillsammans med manusförfattaren David Weil pratar vi om kvinnliga stereotyper och om att skapa en egen slagsmålsstil.
Serien börjar med att vi får se dig gå genom ett tåg i en snygg röd klänning. ”Kvinnan i rött” har ett djupt symboliskt värde inom film – hur relaterar det till din karaktär Nadia?
Priyanka: Detta är jag faktiskt också mycket nyfiken på att höra mer om. Hur har du tänkt där?
David: Röd är en väldigt kraftfull färg. Den står för makt och förförelse. Nadia Sinh har alla de dimensionerna och det djupet. Hon kan bära vilken mask som helst och det är tack vare Priyankas insats. Det är hon som ger Nadia liv. Rött har sedan också blivit ett genomgående tema i serien.
Priyanka: Jag förväntade mig inte vilken effekt den skulle ha, även om den var skriven som en minnesvärd röd klänning i manuset, var det först efteråt när allt klipptes ihop som det blev en grej. Det var den väldigt talangfulla kostymören Sara Sensoy som skapade den helheten och drog i den röda tråden. Som när Nadia återfår sina minnen är hon klädd i rött.
- För mig, traditionellt sett och om man ser till äldre kulturer, som från mitt hemland, är rött en symbol för kvinnokraft och kvinnlig energi. När du ser kvinnor med bindis, om de är röda, är det en symbol för kvinnokraft. Detta tror jag också undermedvetet påverkar vårt intryck.
Den kvinnliga spionstereotypen använder sig gärna av sitt utseende för att få som hon vill. I en av de första scenerna nämns också att ”Ingenting är farligare för en man än röda läppar”. Hur förhöll du dig till denna trop när du skrev Nadia?
David: Det som är fantastiskt med Citadel är att det är just en hommage till alla spionberättelser vi älskar. Vi försökte verkligen vrida och vända på konventionerna och stereotyperna för att göra en modern spionsaga. Varje gång där är en förutfattad mening om någonting eller något som har gjorts förut försöker vi vända på det och göra någonting nytt.
Priyanka: Det är ett medvetet beslut som hon tar i scenen när han säger att det inte finns någonting farligare för en man än röda läppar. Hon vet vad hon gör och hon vet att världen uppfattar det på ett visst sätt. Hon leker med stereotypen därför att hon är smart. Det är underfundigt hur de har använt sig av den existerande stereotypen och vänt på den.
”Citadel” är actionpackad och det är inget undantag för din karaktär som verkligen skitar ner sig i riktiga barslagsmål. Hur var det att arbeta med stuntteamet bakom?
Priyanka: Vi hade flera fantastiska stuntteam eftersom serien spelades in under ett och ett halvt års tid. Det var en mängd fenomenala människor som arbetat med några av de största filmerna som bidrog till serien. Jag gick verkligen in som elev med intentionen att lära mig så mycket som möjligt.
- När jag arbetar med en karaktär som ska slåss tycker jag om att ge den en viss stil. Jag föreställer mig att det är något som inte förändras för en. Det är som att dansa – hur rör du dig när du går ut på dansgolvet? Vilket är din stil? Det är klart det blev en hel del blåmärken och skrapsår också. Eftersom skaparna ville att det skulle kännas autentiskt då vi inte är superhjältar utan riktiga människor som kan blöda och skada sig, vilket de ville skulle synas i kameran. Vi övade jättemycket och det krävdes enorm disciplin. Vi hade en hel stuntstudio som vi kunde gå till och be om råd när vi behövde och resultatet är det du ser i serien. Tack vare alla dessa människor med sina resurser fick de lilla mig att se bra ut.
Vad gör att "Citadel" sticker ut från andra filmer och serier inom genren?
David: Det är en spionduo som är i centrum och den är väldigt annorlunda om du jämför med exempelvis Bond, Bourne eller Mission Impossible som alla har vita, västerländska män i huvudrollen. I stället har vi denna fantastiska duo spelade av Priyanka och Richard. Jag tror publiken kommer älska hur modern och inkluderande den känns - att det är en spännande berättelse som vi byggt på en helt ny IP. Den är inte baserad på en bok eller en film utan vi har skapat den tillsammans med våra kreativa medarbetare i Indien och Italien. Det är ett av de häftigaste projekten jag varit en del av.
Priyanka: Det låter helt otroligt men förra året hade vi ett möte med 100 manusförfattare som kom från alla de länderna vi jobbat med. Det är helt galet!
Kärnan av storyn bygger till stora delar på kärlekshistorien mellan Nadia och Mason – hur skulle du beskriva deras relation?
David: Det är verkligen seriens själ och hjärta och jag tror det är det som gör den mänsklig. Ofta i spiongenren har du två timmar fullpackat med explosioner och sedan lämnas man med känslan av att vilja lära känna karaktärerna bättre. I vår serie får man verkligen komma dem inpå livet och få en inblick i deras drömmar och rädslor, bevittna deras inre skurk och hjälte. Jag är också helt tagen av kemin mellan Priyanka och Richard – den är inte som någonting jag sett förut.
De första två avsnitten av "Citadel" finns nu att streama på Prime Video.