Spel

Skribent

Anders Eklöf

5 september 2024 | 14:00

Spelrecension: "Astro Bot" bjuder på nostalgi och ren spelglädje

"Astro Bot" är ett av de bästa plattformsspelen på länge som sprudlar av både nostalgi och spelglädje.
En genre som inte alls har samma status idag som på 90- och tidiga 00-talet är plattformsspelen, som regerade med spel som "Super Mario 64", "Crash Bandicoot" och "Spyro the Dragon".
 
Idag är det mest Nintendo och en del indieutvecklare som fortsätter, så det är verkligen kul att se en av giganterna leverera ett så påkostat och passionerat projekt som "Astro Bot".
 
Efter det fenomenala "Astro's Playroom" som följer med varje Playstation 5-konsol, är det en fröjd att få se mer av den varan och den lilla roboten från Team Asobi.
 

1e6f8e3bd4a591abd638061a96ab6017 astro bot key features screenshot 04 en 24may24

 

Ren spelglädje bakom varje hörn

 
I "Astro Bot" följer vi den lilla roboten med samma namn och hans polare, som är ute och flyger bland stjärnorna med sitt Playstation-rymdskepp. När en stereotypisk utomjording stöter in i dem och sprider ut alla robotar och delar av konsolen är det upp till Astro att besöka en rad olika galaxer och planeter för att återförena dem.
 
Premissen är enkel, men mer behövs egentligen inte för att duka upp ett riktigt charmigt och tajt plattformsäventyr som känns minst lika väldesignat som vad Nintendo och deras spel om den hoppande rörmokaren kan erbjuda.
 
På relativt linjära men otroligt färgglada och kreativa banor fyllda med hemligheter gäller det att hoppa, slå fiender i nyllet, hitta de försvunna robotarna och använda riktigt intressanta specialförmågor. Flera banor kretsar kring en gimmick, som grodhandskar du kan boxa fiender med eller en hjälm du kan sakta ner tiden med. Det geniala är att banorna aldrig är för långa och de återanvänds väldigt sparsamt innan du hinner tröttna.
 
Alla förmågor är kanske inte lika inspirerande, men det gör inte så mycket just för att banorna är så varierande och inte minst väldigt läckra i övrigt.
 
1e6f8e3bd4a591abd638061a96ab6017 astro bot key features screenshot 05 en 24may24
 

Snyggt och inlevelsefullt på en ny nivå

 
"Astro Bot" är ett läckert spel, som till skillnad från rätt många nya spel verkligen känns modernt på den grafiska fronten. Det försöker inte se fotorealistiskt ut, utan leker istället med en tecknad grafik som imponerar i nästan varenda bildruta.
 
Banorna är väldigt varierade med både klassiska teman som djungel, vinter och rymden – men även en del överraskande som jag inte vill avslöja. De många bossfajterna är framförallt rejäla spektakel där effekterna går på högvarv och adrenalitet går i topp. Det enda jag skulle kunna klaga på är att fienderna blir ganska uttjatade rätt snabbt och inte överdrivet kul att slåss mot.
 
Precis som i "Astro's Playroom" utnyttjas handkontrollen Dualsense på riktigt kreativa sätt som att du ibland behöver blåsa in i den, luta den eller skaka den för att komma vidare. Det är dock framförallt i vibrationerna som det imponerar allra mest, där varenda liten handling du gör verkligen känns i händerna på unika sätt – som tillför mycket till spelupplevelsen. Det får en att undra vad sjutton alla andra utvecklare sysslar med?
 
1e6f8e3bd4a591abd638061a96ab6017 astro bot key features screenshot 06 en 24may24
 

En lagom (och charmig) dos nostalgi

 
För de som spelat Playstation sedan 90-talet bjuds det dessutom på en rejäl nostalgitripp, då flera robotarna du räddar ser ut som gulliga versioner av karaktärer från både moderna titlar som "Uncharted" och "The Last of Us", men också klassiker som "Parappa the Rapper",  "Crash Bandicoot" och "Metal Gear Solid".
 
Det kanske är lite fånigt hur mycket själva Playstation 5 som konsol förekommer, då robotens rymdskepp till och med är en handkontroll, men det fungerar ändå på något märkligt sätt. Jag menar – det är ju inte som att de behöver sälja en konsol till mig.
 
Det finns även några specialbanor som är helt baserade på andra franchises, som alltid får mig att le. Det blir dock aldrig för mycket nostalgi, utan en alldeles lagom dos som dessert till allt nytt och kreativt. Det hela ger kanske en liten bitter eftersmak, då de gärna hade fått återuppliva de här döda serierna på riktigt, men det känns ändå som en fin hyllning.
 
1e6f8e3bd4a591abd638061a96ab6017 astro bot key features screenshot 01 en 24may24
 

Ett plattformspel som utmanar Mario

 
"Astro Bot" bjuder helt enkelt på ren spelglädje. Om du gillar den gamla skolans plattformsspel kommer du förmodligen älska det här då det är roligt, kreativt, lagom utmanande och rejält läckert.
 
Att kontrollera Astro är otroligt härligt och det känns sällan som att det är spelets fel om du misslyckas ett hopp eller annan utmaning. Spelet är ett kärleksbrev till både genren och Playstation-historia, samtidigt som det är ett alldeles lagom långt äventyr.
 
Nu får Nintendo passa sig. Det är inte längre Sonic the Hedgehog som är den största konkurrenten till Super Mario, utan en liten vit och blå robot. 
 
 

"Astro Bot"

 
 
Genre: Plattformsspel
Plattform:
Playstation 5
Utvecklare: 
Team Asobi
Utgivare: 
Sony Interactive Entertainment
Släpps: 
6 september
| 5 september 2024 14:00 |