Spel

Skribent

Anders Eklöf

1 oktober 2024 | 14:20

Recension: "The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom" är kreativt men bekant

Nintendo bjuder på ett gulligt, kreativt och unikt äventyr i en bekant värld och berättelse.
För att vara en nästan 40 år gammal spelserie med namnet "The Legend of Zelda", har vi fått kontrollera prinsessan i titeln väldigt få gånger. Zelda har mest fungerat som någon som Ganon och andra skurkar gärna fångar, som det är upp till den grönklädda hjälten Link att rädda – medan hon rullar tummarna i ett mörkt torn.
 
Med "The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom" får vi äntligen chansen att spela som henne i ett helt äventyr, som både kommer med nya kreativa idéer och en hel del vi sett förut.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Bekant berättelse med nya spelmekaniska idéer

 
"The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom" börjar på samma sätt som många spel i serien slutar, där Link är på väg för att besegra den ondskefulla Ganon och rädda prinsessan Zelda. Det hela går dock snett efter att skurken stoppats, när Link försvinner i en mörk reva som öppnas i världen.
 
När hjälten är borta är det upp till Zelda att rädda Hyrule, tillsammans med den lilla fén Tri och en trollstav som låter henna skapa kopior av föremål och varelser hon stöter på under äventyrets gång.
 
Premissen är verkligen inte banbrytande för serien, utöver att det är Zelda som är i huvudrollen. Mörka världar har vi sett i både "Zelda"-serien och andra Nintendo-spel, så den biten är inget att tappa hakan över. Den unika spelmekaniken är istället det som får "Echoes of Wisdom" att sticka ut.
 
D0b015936217a55ccf6dd92e778e5cad thelegendofzelda echoesofwisdom scrn 10
 
Den här gången kan Zelda som sagt kopiera olika föremål som sängar, krukor, stenar och allt möjligt annat – inklusive alla fiender du lyckas besegra. Det här skapar en unik blandning av klassiska "Zelda" och "Tears of the Kingdom", där ganska traditionella tempel och pussel möter kreativitet och frihet. Du kanske kan klättra upp på ett gäng sängar för att nå den där nyckeln, eller skicka iväg en spindel som skapar ett nät att klättra upp på?
 
Det är väldigt kul att prova sig fram, samtidigt som det blåser nytt liv i spelserien. Den enda punkten där det inte riktigt lyser lika starkt är under striderna. Där måste Zelda skicka iväg kopior av fiender att kämpa åt henne, som mest blir segt och frustrerande. Hon kan använda svärd i korta stunder, men det är mest en nödlösning.
 
D0b015936217a55ccf6dd92e778e5cad thelegendofzelda echoesofwisdom scrn 18
 

Charmig grafik med bristande prestanda

 
Har du spelat remaken av "The Legend of Zelda: Link's Awakening" från 2019, kommer du känna igen grafiken här. Det här är på gott och ont – då det är en väldigt charmig och mysig stil, samtidigt som det känns en aning oinspirerat. Dessutom lider det av exakt samma problem som det förra spelet, då bilduppdateringen ofta haltar ute på den öppna världen eller när det händer mycket på skärmen.
 
Nintendo gör inte heller något märkvärdigt med musiken, då låtarna sällan fastnar i huvudet som i soundtracket hos många andra "The Legend of Zelda"-spel.
 
Det är på något sätt synd att Nintendo inte har vågat ta ut svängarna i övriga aspekter än just spelmekaniken, då det i mångt och mycket känns som repriser på gamla inslag i serien.
 
D0b015936217a55ccf6dd92e778e5cad thelegendofzelda echoesofwisdom scrn 20
 

Ett inte särskilt banbrytande men strålande äventyr

 
"The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom" är ett trevligt litet äventyr i Hyrule i väntan på nästa stora spel i serien, som bjuder på ett unikt koncept i en något för bekant värld.
 
Det är fantastiskt att äntligen få spela som Zelda och jag gillar verkligen idén att man kan lösa pusslen lite hur man vill med de olika föremålen, även om striderna inte är lika intressanta. Utöver de tekniska problemen är det ett väldigt charmigt spel rent grafiskt, med de gulliga figurerna och den färgglada världen.
 
Spelet är trots väldigt kul och det är spännande att utforska världen.
 
 

"The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Genre: Äventyr
Plattform: Nintendo Switch
Utvecklare: Nintendo EPD/Grezzo
Utgivare: Nintendo
Släpps: Ute nu
| 1 oktober 2024 14:20 |