Kärt barn har många namn. Roger Corman kallades för "B-filmernas kung” men även "The Pope of Pop Cinema", "The Spiritual Godfather of the New Hollywood” och "The King of Cult”. Han producerade näst intill 500 filmer, ofta B-filmer inom skräck-, action- och science fiction-genren och regisserade över 50.
Men han gjorde även en rad stilfulla Edgar Allan Poe-filmatiseringar med Vincent Price. Han distribuerade filmer av regissörer som Ingmar Bergman, Federico Fellini och Akira Kurosawa; agerade mentor åt bland annat Francis Ford Coppola, Martin Scorsese och James Cameron tidigt i deras karriärer; och upptäckte talanger som Peter Fonda, Jack Nicholson och Dennis Hopper.
I slutet av sin 70-åriga (!) karriär var han nästan uteslutande endast aktiv som producent. Men tidigare i sin karriär regisserade han flera, många banbrytande lågbudgetfilmer. Här är fem av de mest sevärda.
1. Bloody Mama (1970)
En av Cormans mest framgångsrika exploitation-rullar, och en av hans personliga favoriter. Ikonen och tvåfaldiga Oscarsvinnaren Shelley Winters är rena dynamiten som "Ma" Barker, en tokig dam som uppmuntrar och organiserar sina söners kriminella verksamhet under Den stora depressionen. Verklighetsbaserat som hamnade i skuggan av den mer påkostade ”Bonnie & Clyde” men erbjuder desto mer opretentiöst skoj. Dessutom två unga Robert De Niro och Bruce Dern som två av gängets skurkar.
2. De vilda änglarna (1966)
Vad som anses vara den första motorcykelfilmen och den första som kom att associera stjärnan Peter Fonda med Harley Davidson och 1960-talets motkultur. Han spelar Blues, ledaren för ett MC-gäng som sprider skräck i Kalifornien, bland annat genom att förvandla en begravning till en orgie i sex, våld och droger. I andra roller Nancy Sinatra som hans flickvän och - enligt rykten - riktiga Hells Angels-medlemmar. Populär men kontroversiell film som kallades ”vidrig”, ”osmaklig” och ”ett frosseri i sadism och perversioner” av kritikerkåren i Sverige där den först totalförbjöds.
3. Gäst i skräckens hus (1960)
Den första och en av de bästa av Cormans åtta Edgar Allan Poe-filmatiseringar. Historien baserad på ”Huset Ushers undergång” följer syskonen Usher varav brodern försöker förhindra systern från äktenskap då han är övertygad om att familjens blod är smittad av ondska. Har filmats flera gånger, senast som miniserie av Mike Flanagan, men Cormans klassiker är fortfarande den kusligaste och stilfullaste. Fint manus av Cormans parhäst Richard Matheson och suverän insats av Vincent Price i huvudrollen, en av många i Cormans Poe-filmer.
4. Little Shop of Horrors (1960)
Trioligen mer känd som scen- och filmmusikalen men Corman gjorde det svartvita originalet filmad för 28 000 dollar på några dagar för att utnyttja kulisserna från ”A Bucket of Blood”. En skamlöst underhållande kultklassiker om stackars floristen Seymour (Jonathan Haze) som tvingas mata sin köttätande planta Audrey II med människor. Berömd för scenen med en ung Jack Nicholson som masochistisk tandläkarpatient men hela filmen erbjuder samma härligt skruvade, svarta humor och glimt i ögat.
5. Möte med Frankenstein (1990)
Ett fascinerande misslyckande som var Cormans första film som regissör på 20 år och även blev hans sista. Bygger på en roman av Brian Aldiss om hur en vetenskapsman (John Hurt) år 2031 åker tillbaka i tiden till 1800-talet där han möter både Dr. Frankenstein (Raul Julia) och författaren Mary Shelley (Bridget Fonda). En sågad flopp som dock ger en spännande, uppdaterad bild av Cormans stil i modern tid samt sevärda roller för framlidna proffsen Hurt och Julia.
Vilka är dina favoritfilmer av Corman?