Film

Skribent

Martin Persson

12 augusti 2024 | 22:00

Rollen som gjorde mästerskådisen Gene Hackman obekväm: "Bara gnäll och känslor"

Den legendariske skådisen var som klippt och skuren för de flesta roller, men en blev för mycket.
Gene Hackman är en legendar som troligen inte behöver någon introduktion för de flesta filmälskare.
 
Trots att han ej gjort en film 20 år står en lång rad hyllade, spännande och ofta Oscarsnominerade filmer bakom honom som förevigat honom i filmhistorien. Filmer som ”French Connection”,  ”De skoningslösa” och ”Mississippi brinner” hör till hans bästa av många fantastiska filmer och trots väldigt skilda roller i det mesta han framträtt i känns han alltid passande.
 
Frågar man Gene själv finns det däremot en roll som han inte kände att han passade för. Nämligen 1970 års ”Jag sjöng aldrig för min far”. I en intervju med filmkritikern Roger Ebert kort efter filmens premiär berättar han följande:
 
-Jag kände mig inte bekväm i rollen. Varje scen var för emotionell och psykologiskt utforskande. Oftast kan jag hitta en intressant vinkel i min rollfigurer, men killen jag spelade här kändes bara gnällig.
 
Inte helt oväntat kanske från en 30-talist som hellre vill lägga locket på sina känslor. Filmen gav dock Gene Hackman ännu en Oscarsnominering, så man får ändå säga att han gav sitt bästa som alltid.
 
Vilken Gene Hackman-film är din favorit?
| 12 augusti 2024 22:00 |