Skribent

Fredrik Adolvsson

13 juli 2024 | 11:00

Alec Baldwin går fri - rättegången läggs ner

Det kan även betyda frihet för den redan dömda vapenteknikern.
Rättegången mot skådespelaren Alec Baldwin tog en oväntad vändning och ogiltigförklarades, efter att åklagarsidan upprepade gånger undanhållit viktiga bevis. Det rapporterar Deadline.
 
Det har snart gått tre år sedan filmfotografen Halyna Hutchins dog efter att ha blivit vådaskjuten under inspelningen av westernfilmen "Rust". Baldwin, som var den höll i vapnet, har redan åtalats en gång. Även då lades allting ner, men åklagaren hittade nya bevis att luta sig mot. 
 
Domaren Mary Marlowe Sommer sa i sitt belsut:
- Delstaten har upprepade gånger försäkrat försvaret och domstolen att de uppfyller alla sina skyldigheter när det gäller bevisupptagning. Trots sina upprepade utfästelser har de fortsatt att underlåta att lämna ut viktiga bevis till den tilltalade. Staten är högst klandervärd för sin underlåtenhet att ge svaranden tillgång till bevisningen. Det är motiverat att avvisa målet.
 
Bevisen gällde kulor som en tidigare polis lämnat in, och som försvaret aldrig fick ta del av. Det är inte första gången åklagaren undanhållit bevis, och försvarsidan har tidigare ansökt om att åtalet ska läggas ner av samma orsak. Men tack var att rättegången nu var igång, var det lagligt sett inte lika lätt att skjuta upp den för att ge försvaret tid att analysera kulorna. Vilket ledde till beslutet som friade Baldwin.
 
Kanske var också måttet rågat för domaren.
 
Beslutet gör det omöjligt för staten att åtala Alec Baldwin igen. Dessutom kan det betyda att även den redan dömda vapenteknikern Hannah Gutierrez-Reed släpps från fängelset.
 
Det betyder inte att Baldwins problem med lagen är helt över, eftersom flera civilrättsliga mål kopplade till skjutningen fortfarande är aktiva, men konsekvenserna för skådespelaren riskerar inte att bli lika hårda i de fallen.
 
Vad gäller filmen "Rust" har den fortfarande inget datum. Uppgifter säger att det har gjorts försök att sälja den till distributörer utan att lyckas. Kanske förändrar domarens beslut den situationen.
 

Läs också: Alec Baldwin i känslosam intervju om ”Rust”-tragedin

 
| 13 juli 2024 11:00 |