Serie

Skribent

Patrik Jonsson

2 mars 2017 | 18:00

Ryan Murphys ”Feud: Bette and Joan” infriar alla förväntningar!

Inte endast Ryan Murphy ("American Horror Story" & "American Crime Story") är i och med "Feud" tillbaka i tv-rutan, det är även Jessica Lange. Och vilket sprudlande återseende det är!
"Feud: Bette and Joan" kretsar främst kring de båda Hollywood-legendarerna Joan Crawford samt Bette Davis under inspelningarna av thillerklassikern "What Ever Happened To Baby Jane?" från 1962. 

Det hände nämligen en hel del bakom kulisserna av denna film där Crawford och Davis onekligen stod för den allra största dramatiken. Här snackar vi alltså om en av de mest berömda catfights i Hollywoods, för en gångs skull, verkliga historia. Crawford och Davis må båda ha bidragit stort till filmhistorien, dock inte helt utan skavanker, något som "Feud" sannerligen berättar för oss. 

Jag personligen föll nästan pladask för "Feud". Nu ska jag dock inte sitta och säga att den är helt felfri, för det är den inte. Men den bjuder på så många härliga scener, händelseförlopp och dialoger att man kan knappt annat än att bli hänförd. Som grädden på moset är det hela verklighetsbaserat, jag är ju en sucker för sådant. Här nedan följer speciellt fyra punkter jag vill lyfta fram efter att ha sett de två inledande avsnitten av åtta.

Large 07b917bbc3131980c900c691e59fa62e feud8

1. En rollista att dö för!


Nuförtiden börjar tv-serier få mer och mer imponerande rollistor. Inte minst ifall serierna kommer från Ryan Murphy, som tycks vara en fena på att samla små pärlor från Hollywood-eliten. Jag undrar dock om inte "Feud" ändå tar hem priset?

Först och främst har vi Jessica Lange i rollen som Joan Crawford, att bara få återse denna underbara skådespelerska efter åren i "American Horror Story" är en ren njutning i sig. Ni behöver inte oroa er, hon är minst lika vass här, för att inte säga helt satans fantastisk! Hennes motspelerska heter Susan Sarandon som alltså gör rollen som Bette Davis. Sarandon, ingen duvunge det heller. Detta lär bli årets (destruktiva) radarpar då vi snackar tv-serier.

I övriga roller ser vi bland andra Alfred Molina (Robert Aldrich), Stanley Tucci (Jack Warner), Kathy Bates (Joan Blondell), Cathrine Zeta Jones (Olivia De Havilland), Judy Davis (Hedda Hopper) samt den alltid så underbara Sarah Paulson som Geraldine Page.



2. Överraskande jordnära


Ofta då man snackar om Ryan Murphys produktioner så tänker man kanske genast på smått bisarra skapelser, inte alltför sällan over-the-top och på karaktärer som hemskt gärna går över de berömda gränserna. Till och med verklighetsbaserade "American Crime Story" visade lite på detta, kanske inte så konstigt då den faktiskt baserades på en riktig jäkla cirkus.

I "Feud" känns märkligt nog det mesta väldigt mycket på allvar. Här hade Murphy verkligen chansen att gå over-the-top och riktigt vältra sig i sjuka och vansinniga intriger, istället har han valt ett helt annat spår. Man skulle nästan kunna säga att han skapat produktionen med respekt för de inblandade.

Med detta sagt är det nu inte så att "Feud" på något vis är torr, stel och ja... bajsnödig. Tvärtom, Murphy har hittat en perfekt balansgång där han kan underhålla tv-publiken och liksom samtidigt sticka kniven i hjärtat på oss, fenomenalt.



3. En vansinnigt snygg produktion


I sommar då det vankas Emmy-nomineringar lär vi inte endast få se stora delar av casten från "Feud", det lär även trilla in en hel drös nomineringar då de gäller kategorier som kostym, foto, makeup, ljud och musik. Detta är riktigt bra, vansinnigt bra.

Det är alltid lite marigare att skapa tv-serier (och filmer) som utspelar sig i en annan tidsepok. Man tar helt enkelt på sig ett större arbete då, och en större risk. Det verkar dock som att Ryan Murphy och hans team inte haft några större problem. Vi har tidigare sett prov på hur dessa människor skapat en alldeles fantastisk tidskänsla i vissa säsonger av "American Horror Story", vi fick även se ett riktigt härligt 90-tal i systerserien "American Crime Story".

"Feud" tar dock det hela ännu längre, det är ytterst få tv-serier jag sett med en sådan här pass klockren tidskänsla. Dessutom är ögat för detaljer skarpare än vanligt. Det känns verkligen som du kastas tillbaka och befinner dig där bakom kulisserna i början av 60-talet. On the spot!

Large 07b917bbc3131980c900c691e59fa62e feud10

4. Ett perfekt koncept


Här syftar jag främst på att "Feud", med undertiteln "Bette and Joan", klassas som en antalogiserie. Det är kort och gott det perfekta formatet för den här typen av serie. Inte för att jag vill att detta snabbt ska ta slut, tvärtom, men det lär gynna helhetsintrycket i slutändan. En sådan här saga passar absolut inte som någon slags "evighetshistoria". Här får vi en tydlig början, en tydlig mitt och ett tydligt slut. Bra så.

Dessutom bäddar detta formatet självklart för mer, Murphy kan nu efter "Bette & Joan" ge sig på att filma ännu en fejd. Den mellan Bette Davis och Joan Crawford är ju knappast den enda i världshistorien om man säger så, han behöver inte ens stanna kvar i Hollywood. 

Antologiserier är dessutom knappast något främmande format för herr Murphy, vilket onekligen bäddar upp för en mycket intressant framtid för denna serie.


Ska man då ge "Feud" en chans? Absolut, detta är riktigt bra. Den enda lilla invändning jag egentligen har är att jag önskar Murphy vågade ta i ännu mer. Visst är det på många sätt bra att han valt att vara rätt jordnära, men lite mer vågar han, det är jag övertygad om. Nu har ju jag dock endast sett två avsnitt, det kan säkerligen bli mer åka av längre fram i serien. 

"Feud: Bette and Joan" har premiär den 6:e mars på HBO Nordic.

Ska ni ge "Feud" en chans? Språka gärna av er här nedan. 
| 2 mars 2017 18:00 |