Film

Skribent

Katarina Emgård

11 juli 2024 | 15:00

Scarlett Johanssons 5 bästa roller -  från alien till förförisk AI

Från Marvels Black Widow till mansslukande alien och förförisk programvara. Moviezine listar Scarlett Johanssons fem bästa roller och hör och häpna - svarta änkan är inte med på listan!
Scarlett Johansson blev namnet på allas läppar efter att hon spelat mot Bill Murray i den känslomässigt komplexa ”Lost in Translation”, även om hon gjorde sig ett namn redan som 10-åring på teaterscenen. Hennes karaktärsval har präglats av en spännande bredd med allt från sci-fi-rullar till Hollywoodproduktioner.
 
För det stora flertalet är hon mest känd som den lika sexiga som kapabla agenten Natasha Romanoff - eller Black Widow som är en fullvärdig medlem i The Avengers trots avsaknad av traditionella superkrafter. Istället är det hennes intelligens, taktiska sinne och skicklighet i närstrid som gör henne närapå oslagbar.
 
Nu är hon tillsammans med Channing Tatum aktuell med den romantiska komedin ”Fly Me to the Moon” och vi har valt ut de fem bästa filmtitlarna från hennes karriär - så här långt.
 

1. Lost in translation (2003)

 
 
Sofia Coppola fattade det briljanta beslutet att sammanföra ”Ghostbusters”-legenden Bill Murray med en ung Scarlett Johansson i denna kritikerhyllade film om längtan. Längtan efter vänskap, kärlek, närhet, förståelse. Filmen vilar på deras kemi och utfallet är smärtsamt vackert.
 

2. Marriage Story (2019)

 
 
Filmen som snabbt blev en stor snackis och en av Netflix första succéfilmer. Deprimerande, verklighetstroget och romantiskt drama om hur en passionerad förälskelse förändras över tid. Tack vare den duktiga manusförfattaren Noah Baumbach får Scarlett Johansson chansen att skina.
 

3. Her (2013)

 
 
Trots att Scarlett Johanson aldrig ses i bild är detta kanske en av hennes mest inflytelserika rollprestationer som fick alla att ifrågasätta var gränsen mellan människa och maskin bör gå.  I denna lågmälda science-fiction lyckas hon upprätthålla spänningen enkom med sin röst.
 

4. Under the Skin (2013)

 
 
Övervägde om någon av Scarlett Johanssons alla actionfilmer, som ”Avengers”, skulle kvala in på listan, men det blev istället denna indierulle om en mystiskt kvinnas resa genom den skotska landsbygden. Rollfigurens jakt på insikt om sitt eget varande, är troligen Scarletts märkligaste skådespelarprestation som också visar på hennes komplexa bredd som aktris.

 

5. Vicky Cristina Barcelona (2008)

 
 
Triangeldrama, manliga konstnärsgenier och neurotiska exfruar - en klassisk Woody Allen-film med tillhörande klichéer. Den har möjligen inte åldrats särskilt väl, men visar en Scarlett Johansson i sitt esse som en frihetssökande och öppensinnad ung kvinna sökande efter sin definition av kärlek. 
 
Vilken av Scarlett Johanssons många roller är er favorit?
| 11 juli 2024 15:00 |