Seth Rogen: ”Hollywood kan vara enormt frustrerande – och alldeles magiskt”

Efter 25 år i Hollywood vet Seth Rogen hur branschen fungerar – och hur man bäst gör komedi av den. Med ”The Studio” gör han upp med en värld han både älskar och irriterar sig på.

Publicerad:

Hollywood har sällan varit roligare, knäppare – eller mer skoningslöst underbart – än i Apples nya komediserie ”The Studio”. Här bjuds vi in bakom kulisserna när en nytillsatt studiochef försöker skapa filmmagi utan att tappa bort sig själv längs vägen. Det är en rappt berättad workplace comedy, laddad med påskägg för varje inbiten cineast.

Seth Rogen spelar inte bara huvudrollen – han är också seriens skapare, manusförfattare och regissör. Med 25 år i filmbranschen bakom sig är det lätt att ana att ”The Studio” bygger på både egna erfarenheter och branschens många absurda verkligheter.

Inför veckans premiär på Apple TV+ fick MovieZine chansen att prata med en påtagligt peppad Rogen under en digital pressträff. Passionen för projektet går inte att ta miste på – ”The Studio” är, som jag skrev i MovieZines recension, ett kärleksbrev till filmvärlden med lika delar självdistans och värme.

Serien är full av surrealistiska ögonblick. Minns du det mest absurda som hänt dig när du började som skådespelare?

– Att vara skådespelare är överlag ett absurt jobb. Man får göra mycket skumma saker! Jag har varit på inspelningar där jag varit i underkläder, täckt i slajm, hängt i en lina, slängt mig genom väggar… Ja, det är ett knäppt jobb. Vissa dagar är konstigare än andra. Men det är väl det som gör det till ett så roligt jobb.

Har filmskapande förlorat sin magi?

– Nej, inte alls! Vad är det för en fråga? (Skratt) Det tycker jag inte. Den här industrin går alltid genom en existentiell kris, på ett eller annat sätt. Ändå görs det många fantastiska filmer, varje år. Filmer som massor av människor går och ser, och som får ett kulturellt genomslag. Och så länge det händer kommer många människor försöka att nå de målen på nytt.

– Nej, jag tycker att filmmagin är väldigt mycket levande. Det kan vara en enormt frustrerande miljö ibland. Människorna som bestämmer tar beslut som kan kännas ofattbara och förvirrande. Men i det stora hela händer det otroliga saker i Hollywood hela tiden. ”The Substance”? Kom igen. Den var otrolig. Hur kan man säga att filmen är död när ”The Substance” finns där ute?

Många skådespelare och regissörer spelar sig själva i ”The Studio” – mycket underhållande! Hur gick du tillväga för att övertala dem? Och hur fria var de att spela sig själva?

– Det där var olika för alla. Vissa personer bad vi specifikt om att spela raka motsatsen till vilka de är, för att vända upp och ned på publikens förväntningar. Andra, som Parker Finn och Owen Kline, fick spela sig själva och hur de skulle hantera såna situationer. De flesta var ombord, de ville driva med sig själva, och de fattade det roliga i det. Jag tror också att regissörer tycker det är häftigt att prova på att agera, för att se hur det känns.

Martin Scorsese spelar sig själv i ”The Studio”-premiären.

Och du fick med dig Netflix-chefen Ted Sarandos också.

– Jag känner Ted rätt bra. Jag har känt honom sedan han faktiskt stoppade dvd-skivor i kuvert och postade dem till folk. Han älskar genuint film. Om någon förstod vad vi försökte göra så var det han. Vi skrev hans scener som en chansning. Apple frågade: ”Kan det få vara Tim Cook istället?” Men jag hade redan mailat det till Ted innan jag fick klartecken. Han sa ja direkt! Han fattade grejen, han gillade det. Och vi fick det att hända trots hans fullspäckade schema.

Som skådespelare, vad lärde du dig av arbetet med ”The Studio”?

– Jag älskade att jobba med långa tagningar. Det är inget jag hade gjort förut. Jag hoppas att det bidrar med något till serien och till humorn. Men det gjorde också det dagliga arbetet så kul! Att få arbeta på ett så annorlunda sätt gör att man känner sig levande.

– Som uppstod alltid frågan: när berättar vi för gästskådespelarna om att vi filmar allt i en tagning? Ibland väntade vi tills de kom samma morgon. Jag gick in i sminket och sa: ”Bara så du vet, vi filmar hela scenen i ett svep”. Ibland vill man ge dem så lite tid för panik som möjligt, skrattar Seth.

Jag blir alltid så imponerad av långa tagningar. Speciellt avsnitt 2, som ser ut att vara en enda lång tagning på riktigt. Berätta mer – fuskade ni? Eller hur funkar det, rent logistiskt?

– Det finns ställen där vi fick klippa och klistra. För att göra våra liv lite enklare. Inte nog med att avsnittet är en lång tagning, det ska också utspela sig kring solnedgången, det som kallas ”magic hour”. På grund av det kunde vi bara faktiskt filma runt 90 minuter, kanske upp till två timmar om dagen. Det hade varit helt omöjligt att filma det i en obruten tagning. Möjligen om vi hade repeterat som galna, men det fanns inte tid för det.

– Vi kom till inspelningen. Avsnittet var 40 sidor långt. Varje dag filmade vi kanske tio sidor. Vi kom dit på morgonen, vi repeterade intensivt fram till klockan 18. Sen var det dags att filma fram till 19.30. Vi försökte verkligen få ut det mesta av dagen Och vi hittade rätt kreativa sätt att klippa ihop de olika bitarna.

Avsnitt 2 gjordes för att efterlikna en lång tagning.

Du har skapat serien. Du skriver, regisserar, producerar och spelar huvudrollen. Hur balanserar du alla dessa roller?

– Jag blir nog gladare och mindre stressad ju mer jag får göra. Jag kan ofta känna mig obekväm på en inspelning när jag känner att ”det här går inte som jag vill” eller ”jag hade gjort det annorlunda”. Det känns inte bra att säga, men ju mer kontroll jag har desto mer avslappnad blir jag. Det är kul! Vi har byggt något som jag visste att jag skulle gilla.

– Jag visste att jag skulle trivas på inspelningen och med mina motspelare, för att våra skådespelare var fantastiska och jag älskade alla våra manus. Jag sa: ”Jag vill att varje scen ska vara fantastisk. Ingen utfyllnad och prat.” Varje scen blev rolig att göra.

Filmchefer i Hollywood kan ibland ses som hjärtlösa typer som bryr sig mer om pengar än filmkonst. Var det svårt för dig att se deras mänskliga och goda sidor?

– Nej, jag tror faktiskt att… Som någon som jobbat i Hollywood länge ser jag en djupt inbäddad konflikt inom dem. Om man bara bryr sig om pengar kan man jobba inom finans, eller på bank. Man jobbar inte med film. Det finns enklare sätt att tjäna pengar. Där man dessutom slipper möta på såna som jag dagligen!

– Sanningen med Hollywood är att många av de kostymnissar som brukar utmålas som skurkar är folk som genuint älskar film. Man blir inte studiochef om man inte älskar film. Det vore för svårt. Hur frustrerande deras beslut än kan kännas, så kan jag se vilka konflikter de måste ta itu med. Och det bäddar för intressant dramatik. Hur tacklar man såna beslut på daglig basis? Ska jag göra det jag borde göra som filmälskare? Eller det jag måste för att inte få sparken? Jag ser det hela tiden.

De två första avsnitten av ”The Studio” släpps på Apple TV+ den 26 mars. Serien består av tio avsnitt.

YouTube video

Läs mera