Film

Skribent

Martin Persson

8 oktober 2024 | 17:00

Sigourney Weaver fyller 75 – här är Alien-scenen hon tyckte var äckligast att spela in

Ridley Scotts praktiska effekter skrämde inte bara slag på oss tittare under det sena 70-talet.
Idag fyller den hyllade skådespelerskan Sigourney Weaver år!
 
75 år, närmare bestämt och det ska så klart firas med ett trevligt retroperspektiv.
 
Med en lång karriär bakom sig är Sigourney bland annat känd för filmer som ”Ghostbusters”, ”Avatar” och ”De dimhöljda bergens gorillor”, men rollen som satte henne på kartan och för alltid lär bli den hon förknippas mest med är den som Ellen Ripley i ”Alien”-filmerna.
 
I en intervju redan vid filmens premiär 1979 öppnade Sigourney upp om hur det var att spela in detta ikoniska stycke filmhistoria. De revolutionerande specialeffekterna med skräckinjagande rymdvarelser och mörka atmosfärer kunde vara motbjudande och tagningarna var så långa och utmanande att Sigourney fick ett par smärre skador, men det fanns en särskild scen som var mardrömsframkallande:
 
- Scenen där John Hurts karaktär Kane får bröstet uppsprättat av en nyfödd alien var det värsta att spela in. John låg på bordet med en dräkt. Hans kropp var till största del under bordet och att se John med dräkten var kusligt bara det, men när alienmodellen sprack igenom hans dräkt blev det ännu äckligare. Filmen hade så mycket fakeblod- och inälvor att det var motbjudande att vara på inspelningen.
 
Sigourney Weaver skojar vidare om att man säkert överöste henne med extra mycket blod med vilje för att göra upplevelsen ännu mer plågsam.  
 
Hon var inte den enda som blev skrämd av Ridley Scotts mästerliga sci-fi-skräckis. Nästan fem decennier senare är den fortfarande lika ikonisk och minst lika otäck och har fört med sig en stor mängd uppföljare. Den senaste, ”Alien: Romulus”, visas just nu ännu på bio i många delar av landet.
 
Grattis på födelsedagen säger vi, Sigourney Weaver! Ta en titt nedan för att med egen risk se scenen som skrämde slag på henne:
 
| 8 oktober 2024 17:00 |