Serie

Skribent

Alexander Svensson

15 juli 2024 | 15:30

Sista chansen: Gravt underskattad och mörk sci-fi-serie lämnar Netflix

Sju säsonger brutalbra science-fiction-dystopi finns på Netflix, men bara fram tills månadsskiftet!
En av de mest underskattade sci-fi-serierna på Netflix stavas "The 100", men om bara några veckor försvinner den. Den dystopiska serien hade för första gången premiär 2014, och gjordes av amerikanska tv-bolaget CW. Serien utspelar sig i en dystopisk framtid där kärnvapenkrig gjort jorden obeboelig, och de få överlevarna bosatt sig i en rymdstation. När syret börjar ta slut så skickas hundra ungdomsbrottslingar ner till jorden för att se om det går att flytta in igen.
 
Den främsta styrkan hos “The 100” är hur den utforskar ämnen som överlevnadsinstinkt, desperation, ledarskap, uppoffring och etik och moral. I seriens bästa stunder ställs våra huvudkaraktärer inför fruktansvärda val, där priset för den egna gruppens överlevnad är skyhögt. Är det värt att göra sig själv till ett monster för att överleva? Och vad händer med de människor som tvingas fatta den sortens beslut om och om igen? “The 100” utforskar de frågorna genom dussintals olika karaktärer och scenarier över totalt sju säsonger, och man gör det helt och hållet utan silkesvantarna på, utan att för den sakens skull helt hänfalla åt becksvart och hopplös cynism.
 
Eliza Taylor gör huvudrollen som den beslutsamma men etiskt böjbara Clarke Griffin.
 
Serien har bitvis kritiserats för skådespelarprestationerna och för att den lutar lite väl mycket mot klassiskt ungdomsdrama, särskilt i sin första säsong. Men både karaktärer, story och skådespelare mognar, och särskilt mittensäsongerna (2-5) är fantastiska. Och låt dig inte luras av ungdomsbitarna heller: det här är ingen barnvänlig tv-serie.
 
En hel del av seriens skådespelare bjuder dessutom på minnesvärda insatser allteftersom: huvudrollsinnehavaren Eliza Taylor växer i rollen som den motvilliga ledaren Clarke Griffin, och Marie Avgeropoulos och Bob Morley gör starka insatser som syskonen Bellamy och Octavia. Bäst är dock Devon Bostick (som förra året hade en liten roll i “Oppenheimer”) och Richard Harmon som Jasper och Murphy respektive, två karaktärer som båda genomgår en fantastisk utveckling genom seriens gång. Äldre skådisar som Zach McGowan ("Black Sails"), Adina Porter ("American Horror Story") och Michael Beach ("Sons of Anarchy") gör minnesvärda inhopp.
 
Devon Bostick syntes som vetenskapsman i "Oppenheimer" förra året. I "The 100" står han för en av seriens främsta insatser.
 
“The 100” ska också ha beröm för att den, likt alla verkligt stora draman, vågar ta kontroversiella beslut med sina karaktärer. Clarke, Bellamy, Octavia och resten av gänget fattar många gånger svåra beslut med brutala konsekvenser för världen och människorna runt omkring dem. Det är långt ifrån alltid som saker och ting blir rätt, och såväl misstag som framgångar får blodiga konsekvenser. Alla är inte säkra heller: “The 100” är inte en serie som är rädd för att döda sina karaktärer, vilket tittare tidigt blir varse. Trots mörkret finns det dock alltid hopp om en bättre framtid, vilket gör att man orkar hänga med, trots de grymma öden som drabbar många av karaktärerna.
 
John Murphy, gestaltad av Richard Harmon ("The Flash") är en av seriens bästa karaktärer.
 
Suktar du efter en sci-fi-serie som ställer svåra och intressanta frågor, har en grupp karaktärer man vill följa och spendera tid med, och dessutom bjuder på såväl action som spänning så bör du kolla in “The 100” på Netflix innan det är för sent. Sista dagen för "The 100" på Netflix är den 31 juli.
 
| 15 juli 2024 15:30 |