Serie

Skribent

MovieZine

7 oktober 2024 | 09:05

Skräckromanen "Färjan" blir miniserie på SVT - premiär 2025

Mats Strandberg har också skrivit bokförlagan till "Cirkeln", "Konferensen" och kommande "Hemmet".
Det här är en efterlängtad nyhet för alla oss som läst skräckromanen "Färjan", och väntat på att ett svenskt filmbolag ska få tummen ur och våga satsa på en filmatisering. 
 
Nu står det klart att Mats Strandbergs hyllade skräckroman från 2015 blir tv-serie på SVT. Ett brett persongalleri av passagerare och personal på en finlandsfärja tvingas samarbeta för att överleva när något ondskefullt tar sig ombord på fartyget.
 
I huvudrollerna ses bland andra Björn Bengtsson ("En helt vanlig familj"), Jessica Grabowsky ("Top Dog") och Tuppence Middleton ("Downton Abbey", "Sense8"). I rollen som den 150+ år gamla vampyren har vi Kolbjörn Skarsgård ("Clark").
 
Huvudförfattarna är Mats Strandberg  och Malin Lagerlöf (bioaktuell med "Så länge hjärtat slår"). Jonas Alexander Arnby ("War of the Worlds" och kommande "Helikopterrånet") regisserar. Tv-serien i sex avsnitt har premiär i SVT och på SVT Play hösten 2025.
 
Large d0cfa822fdff76752e8fb3d701a5f137 mats strandberg och  670387df6ccc2
 

Finlandskryssning blir en fight mot vampyrer

 
Varje dygn färdas Baltic Charisma fram och tillbaka mellan Stockholm och Helsingfors. Alltid samma rutt, alltid samma rutiner. Men just den här kvällen rullar en sliten husbil ombord på bildäck. Det är vampyren Edith och hennes son Walter, som är på flykt. Det som händer under natten kommer inte bara att påverka tusentals passagerare och personal. Det kan avgöra hela världens framtid.
 
I Färjan möter vi Tompa, vars vänner kidnappat honom för att fira svensexa. Den nypensionerade lärarinnan Marianne som vill bryta sig loss ur ensamheten. Albin ska fira sin 13-årsdag med kusinen Lo och deras dysfunktionella familj. Göran gör sin årliga kryssning tillsammans med vännerna i MC-gänget. Vincent ska fria till pojkvännen Calle, och stammisarna Madde och Zandra gör allt för att maxa färjans alla lockelser och nöjen.  
 
Här finns också säkerhetsvakten Pia, som försöker hålla ordning på tusentals passagerare tillsammans med kollegor som ständigt förminskar henne. Hennes ärkefiende ombord är den bittra och avdankade schlager-stjärnan Dan Appelgren, som en gång hoppats på ära och berömmelse men som nu känner att han nått det ultimata lågvattenmärket som karaokevärd på Baltic Charisma.
 
Under natten blir färjan plötsligt avskärmad från omvärlden. Det finns ingenstans att fly. Kontakten med land är bruten. Och du vet inte längre vem du kan lita på. I "Färjan" krockar den vardag vi alla känner igen med det ofattbara.
 
Large d0cfa822fdff76752e8fb3d701a5f137 fa cc 88rjan 670387e01db0e
 

Mats Strandberg: "Glad att SVT satsar på svensk skräck"

 
I övriga roller ses Marika Lagercrantz, Arvin Kananian, Thomas Hanzon, Christopher Wagelin, Scott Arthur med flera. Mats Strandberg har skrivit romaner som "Konferensen" (nu som film på Netflix), "Hemmet" som blir biofilm 2025 och "Cirkeln"-trilogin ihop med Sara Bergmark Elfgren.
 
- Att skriva det här manuset är bland det roligaste jag gjort, säger Mats Strandberg. Men det har också inneburit nästan lika mycket blod, svett och tårar som för våra karaktärer. Vi har ett otroligt team som drivit projektet med oändlig passion. Jag är så stolt över resultatet. Dessutom är jag glad över att SVT valde att satsa på den här typen av serie, inte bara för min egen skull, utan också för svensk skräck.
 
"Färjan" görs i samarbete med SVT och CBS Studios. Producenter är Alexander Rönnberg på Northern Fable och Will Tennant på Imaginarium Productions, grundat av Andy Serkis ("Sagan om ringen") och Jonathan Cavendish ("Bridget Jones dagbok"). 
| 7 oktober 2024 09:05 |