Film

Skribent

Lisa Strand

20 juni 2024 | 12:00

Slasher Summer-säsongen är här! MovieZine tipsar om 10 skrämmande bra slashers

Vem sa att skräckfilmer endast hör till hösten? Här hittar du filmer och serier som passar perfekt för en varm skräckfilmskväll.
Sommaren har äntligen anlänt, vilket innebär att vi officiellt har trätt in i slasher summer-säsongen, även känd som Summer-ween på vissa håll. Detta tema har länge funnits, men har på senare tid blivit en estetisk trend tack vare sociala medier. Temat syftar vanligtvis på skräckfilmer som utspelar sig under sommaren, ofta med handlingen placerad runt 70- och 80-talet.
 
 

Fredagen den 13:e (1980)

 
Klassikern från 80-talet som förmodligen startade subgenren. En grupp tonårsfritidsledare bestämmer sig för att återöppna ett övergivet sommarläger med en mörk historia. Men deras planer förvandlas till en kamp för överlevnad när de börjar bli jagade av en okänd och obeveklig mördare. Okej, det kanske inte är den mest välgjorda skräckisen, men trots detta får man en fin nostalgitripp tillbaka till 80-talet, i klassisk amerikansk  sommarkollo-miljö. Den välkända mördaren i hokeymasken har lyckats samla hela 12 filmer, Blumhouse verkar planera ännu en remake.

Vågar du ge filmen en chans så går den att streama hos Prime Video samt Max.
 
 

Fear Street-trilogin (2021)

 
En grupp tonårsvänner råkar av misstag stöta på den urgammal ondska som ligger bakom en serie brutala mord som har plågat deras stad Shadyside i över 300 år. Amerika runt 70- 80-talet? Check. Tonårsproblem? Check. Brutala mord? Check. Filmserien lyckas balansera klassisk skräck och samtidigt introducera nyanserade element, vilket gör Shadyside värt ett sommarbesök. Filmserien är baserad på några av R. L. Stines Fear Street-böcker, dessutom så ser vi både Sadie Sink och Maya Hawke från "Stranger Things". 

Alla tre "Fear Street"-filmer finns att se på Netflix.
 
 

Jag vet vad du gjorde förra sommaren (1997)

 
En grupp vänner, förenade av en tragisk olycka, återförenas när de upptäcker att de blir jagade av en galning i deras lilla kuststad. Rollistan fångade bland annat; Jennifer Love Hewitt, Sarah Michelle Gellar och Freddie Prinze Jr på kroken. Okej, nu hammar vi på 90-talet, men detta en sommarklassiker du åtminstånde borde se minst en gång. Den kanske inte blev någon kritikerrosad film, men den har sin egen nisch och fick två uppföljare, plus en miniserie från 2021.

Filmen kan hyras via Itunes eller SF Anytime.
 
 

Summer of 84 (2018)

 
En grupp tonårsvänner misstänker att deras granne som är polis, också är en seriemördare. De spenderar sommaren med att spionera på honom och samla bevis, men när de närmar sig sanningen blir det allt farligare. Filmen må inte ge några större överraskningar, men bjuder ändå på ett spännande sommarmysterium.

Se den hos Viaplay eller köp/hyr hos SF Anytime eller Itunes.
 
 

American Horror Story: 1984 (säsong 9)

 
Sommaren 1984 lämnar fem vänner Los Angeles för att jobba som lägerledare på Camp Redwood. När de anpassar sig till sina nya jobb, inser de snart att det förflutna som hemsöker dem är läskigare än några lägereldsberättelser. Emma Roberts återvänder till ytterligare än säsong av Ryan Murphys populära skräck-serie. Även denna gång har  man lyckats koka ihop det perfekta receptet en skräckfylld story, som utspelar sig på ett klassiskt amerikanskt sommarkollo. För dig som är fan av tidigare säsonger lär inte bli besviken denna gång heller. Kom ihåg, 80-talet dör aldrig.

Alla 12 säsonger finns att streama hos Disney+.
 
 

Det (2017)

 
Sommaren 1989 förenas en grupp utstötta barn för att besegra ett formskiftande monster som förklär sig som en clown och terroriserar barnen i deras lilla stad Derry. Baserad på skräckförfattaren Stephen Kings novell med samma namn. Låt ingen mindre än vår egne Bill Skarsgård få skrämma skiten ur dig, i denna välförtjänta nytolkning med starka karaktärer som verkligen får filmen att flyta. 

Filmen finns att streama hos Max och Viaplay.
 
 

Stranger Things (2016-)

 
När en ung pojke försvinner avslöjar en liten stad en gåta som involverar hemliga experiment, skrämmande övernaturliga krafter och en märklig liten flicka. För dig som inte hunnit titta på "Stranger Things" kan detta vara ett utmärkt tillfälle. Säsong 5 planeras släppas till nästa år så du har gott om tid att titta igenom säsong 1-4. Duffer-bröderna bjuder på fantastiska orginalkaraktärer och manus redan från den första säsongen, något du absolut inte vill missa! 

Streama säsong 1-4 på Netflix.
 
 

X (2022)

 
År 1979 reser en grupp unga filmskapare till landsbygden i Texas för att spela in en vuxenfilm. När deras tillbakadragna, äldre värdar upptäcker dem tvingas teamet kämpa för sina liv. Detta är den först delen i Ti Wests filmserie om karaktärerna Maxine Minx och Pearl båda spelade av Mia Goth. Ti West och Goth är ett oföutsägtbart, men vinnande team i denna pärla! Filmen balanserar klassisk skräck med djup och givetvis blev det ett toppbetyg på MovieZine

Du kan köpa eller hyra filmen via SF Anytime och Itunes.
 
 

Motorsågsmassakern (1974)

 
Fem vänner reser till landsbygden i Texas för att besöka sin farfars grav. På vägen snubblar de över ett till synes övergivet hus, men upptäcker något ondskefullt inuti. Något med en motorsåg. Skräcklassikern från 74, som inte sågats lika hårt av kritikerna som "Fredagen den 13:e", är en välgjord klassiker som bjuder på både terror och blod.

Hyr eller köp filmen hos SF Anytime eller på Itunes. 
 
 

Totally Killer (2023)

 
När den ökända "Sweet Sixteen-mördaren" återvänder 35 år efter sin första mordvåg för att ta ett nytt offer, hamnar 17-åriga Jamie av misstag i år 1987 och bestämmer sig för att försöka stoppa mördaren. Kiernan Shipka tar ledande roll i denna stundvis roliga och spännande sommar-slasher.  

Streama filmen hos Prime Video.
 
Gillar du att se på skräck under sommaren eller väntar du till Halloween?
| 20 juni 2024 12:00 |