Film

Skribent

Andreas Samuelson

19 september 2024 | 10:00

”Speak No Evil”-regissören snackar inte gott om remaken - ”sanerad för amerikansk konsumtion”

Christian Tafdrup, som regisserade den danska originalfilmen från 2022, är inte imponerad över årets amerikanska nyinspelning.
Varning för spoilers för både originalversionen och remaken av ”Speak No Evil”!
 
Christian Tafdrups dansk-nederländska psykologiska rysare ”Speak No Evil” både skrämde slag på och chockade publiken när den kom 2022. Filmen om en dansk familj vars besök hos några semestervänner i Nederländerna slutar i en mardröm var feelbad-skräck av det mörkare slaget.
 
Snart plockades den upp av Hollywood och Blumhouse köpte rättigheterna för att göra en remake. Denna gång med James Watkins bakom kameran och James McAvoy i huvudrollen. Men trots fint mottagande av kritikerna (med undantag för Moviezine...) så var Tafdrup själv inte särskilt imponerad när danska radioprogrammet Kulturen intervjuade honom efter premiären.
 
 
- Jag vet inte vad det är med amerikaner, men de är uppfostrade för en heroisk berättelse, där de goda måste vinna över de dåliga, och den här versionen av filmen är ett exempel på det.
 
Han menade också att ändringarna som gjordes i filmen var för att den skulle kännas "mindre farlig" och mer sanerad för amerikansk konsumtion.
 
- När jag såg filmen igår insåg jag att de aldrig skulle lyckas med en film där karaktärerna stenas ihjäl, som de gör i vår film. Dessa amerikanska karaktärer måste kämpa för sin familj och besegra de onda... Det är ett lyckligt slut, och det är så djupt i deras kultur att Amerika måste kunna hantera det hela.
 
Tafdrup tillade att medan publiken lämnade hans originalfilm traumatiserade så var publiken under remaken ”totalt överentusiastiska och applåderade, skrattade och tjoade”.
| 19 september 2024 10:00 |