Serie

Skribent

Alexander Kardelo

27 juni 2024 | 15:30

Sommarens bästa sci-fi-serie? Streama alla 9 avsnitt gratis hos Apple TV+

Gillar du tidsresor? Alternativa världar? Christopher Nolans mindfuck-filmer? Missa då inte ”Dark Matter”.
MovieZine tipsar om erbjudanden och innehåll hos våra samarbetspartners. Artikeln innehåller sponsrade länkar.
 
Apple TV+ har blivit streamingtjänsten att gå till för riktigt bra grejer inom fantasy och sci-fi.
 
Även om jag själv inte lockas av deras mer kosmiska utsvävningar som ”Foundation”, är jag helt såld på de mer jordnära - om man nu kan säga så - serierna som ”Severance” och ”Silo”.
 
Nu har vi ännu en ny favorit att lägga till listan. ”Dark Matter” är ett sci-fi-mysterium på nio avsnitt, packat med stora existentiella frågor och häftiga idéer som får hjärnan att gå på högvarv och nackhåren att resa sig av fasa.
 
 
Handlingen i korthet: en professor blir kidnappad och slits från sin familj. När han vaknar upp är han i en alternativ värld, mycket lik vår egen (och hans egen) men med vissa skillnader. I den här världen är han en framstående forskare och uppfinnare... men någon fru eller son har han aldrig haft. Är det hela något slags sjukt prank? Eller håller han på att tappa förståndet? Snart uppenbaras sanningen i form av en stor mystisk kub som låter Jason Dessen (Joel Edgerton) kliva in i alternativa världar.
 
Multiversum är ett spännande men kanske något uttjatat koncept, något som både Marvel, DC och Oscarsvinnaren ”Everything Everywhere All At Once” har utforskat till leda. Men ”Dark Matter” gör det på ett mer personligt plan, utan superhjältar och actionstrider. För tänk om det finns andra versioner av sig själv där ute, som gjort andra val under livets gång? En annan du med en annan familj eller en annan karriär? Jobbet du drömt om, eller kanske ett som du hatar?
 
 
Det är kul att få leka med tanken om hur annorlunda ens liv hade kunnat bli om man vid något tillfälle valde en annan väg (jag har alltid gillat 90-talsfilmen "Sliding Doors" av den anledningen). Är gräset grönare på andra sidan? Sådana tankar är oundvikliga när man ser ”Dark Matter” - en serie som samtidigt vill få oss att uppskatta och hålla fast vid det vi har.
 
Jag läser just nu romanen ”Dark Matter” av Blake Crouch samtidigt som jag betar av tv-serien som han själv har skapat. Och gillar du riktigt bra science fiction som leker med koncept som tidsresor, kloner, ”butterfly effect” eller några av Christopher Nolans mer skruvade idéer - då borde denna serie passa dig utmärkt i sommar.
 
Själv har jag två avsnitt (och 80 sidor) kvar för att verkligen få dra ut på njutningen och spänningen.
 
Men nu finns iallafall alla nio avsnitt att hitta på Apple TV+ där säsongsfinalen landade igår. Det tål att påminnas: Apple bjuder alla nya tittare på 7 dagars prova-på-period, så du hinner bingekolla hela "Dark Matter" utan att betala en spänn. Börja din gratisperiod på tv.apple.com...
 
Vet ni vad: boken är inte så dum den heller.
| 27 juni 2024 15:30 |