Film

Skribent

MovieZine

27 oktober 2020 | 19:00

Stockholms filmfestival 2020 - här är filmerna du kan se online

Snart flyttar filmfestivalen in i ditt vardagsrum! I år görs mer än 20 långfilmer tillgängliga digitalt över hela Sverige.
Coronaåret 2020 kommer med sina utmaningar även för filmfestivaler, som tvingas begränsa antalet publikplatser. Stockholms filmfestival i november blir av som vanligt men i en nedbantad version - som en tröst släpps flera av långfilmerna på streaming.

21 av årets långfilmer kommer samlas på tjänsten Festival on Demand, tillgängliga att se från hela Sverige. Här finns flera omtalade titlar, exempelvis Regina Kings regidebut "One Night in Miami" och indie-skräckisarna "Relic" och "Bad Hair", samt vinnare från Sundance och Venedig.
 
 
Festival on Demand kommer finnas tillgängligt den 11-22 november. Inget medlemskap behövs och man betalar per film (pay-per-view), från 59 kr. Läs mer om filmerna nedan (beskrivningarna kommer från festivalens hemsida).
 

Här är filmerna i Festival on Demand: 

 
76 Days – Hao Wu, Weixi Chen (USA, 93 min)
"I öppningsscenen ser vi sjukhusanställda, där vi enbart kan urskilja mänskliga ögon genom immiga skyddsglasögon, springa från patient till patient – mitt i Wuhan under den lockdown som varade i 76 dagar."

Bad Hair - Justin Simien (USA, 115 min)
"Denna fantasieggande vision av blodtörstigt hårsvall delar ett släktskap med såväl Brian De Palma som Cronenberg och Jordan Peeles samhällsspeglande skräcksatir. En underbar omedelbar kultklassiker."

Dinner in America - Adam Cartier Rehmeier (USA, 106 min)
"I denna amerikanska indiepärla med sköna John Waters-vibbar skildras ett spännande möte mellan två udda outcasts, och dynamiken som uppstår dem emellan bidrar till en film som är lika delar anarki och mys."

February – Kamen Kalev (Bulgarien, Frankrike, 125 min)
"Vi följer getherden Petar under tre olika tidpunkter i livet. Med den bulgariska landsbygden om kuliss och stämningsfulla bilder fångar dramat en osynlig förbindelse mellan Petar, platsen och naturen."

Ghosts – Azra Deniz Okyay (Turkiet/Qatar, 90 min)
"Ghosts är otroligt aktuell och speglar en nutid där en förlorad generation vandrar runt som spöken i en undre värld i Turkiet – svikna av sitt eget hemland." 

Gunda - Victor Kossakovsky (Norge/USA, 93 min)
"Att Joaquin Phoenix, Hollywoods favoritvegan, ville vara exekutiv producent är egentligen ingen överraskning. I dokumentären får vi följa grisen Gunda och hennes kultingar i vardagen genom ett intimt porträtt."

Identifying Features – Fernanda Valadez (Mexiko, Spanien, 95 min)
"Filmen är en unik betraktelse av en djupt problematisk situation i gränslandet mellan Mexiko och USA där många människor försvinner i jakten på ett bättre liv."
 
Brasilianska "Memory House" blev uttagen till Cannes 2020.
 
Memory House - João Paulo Miranda Maria (Brasilien/Frankrike, 87 min)
"Miranda Maria använder djupa bilder och minimalt med dialog för att berätta historien om Cristovam, en inhemsk svart man från norra Brasilien som flyttar till ett konservativt österrikiskt samhälle i södra delen av Brasilien."

My Little Sister - Stéphanie Chuat & Véronique Reymond (Tyskland, 99 min)  
"Filmen handlar om Lisa, spelad av Nina Hoss, och hennes kamp för att behålla sin identitet när hennes tvillingbror Sven får ett svidande cancerbesked."
 
No Hard Feelings – Faraz Shariat (Tyskland, 92 min)
"Regissören Faraz Shariat har med sin debutfilm skapat en vacker och vibrerande HBTQ-film som utforskar många olika hörn med ett gemensamt budskap – framtiden är vår! En sprudlande kärlekshistoria som trollbinder ända fram till slutet."

One Night in Miami – Regina King (USA, 110 min)
"En verbal boxningsmatch mellan fyra extraordinära individer med unika livsöden och splittrade tankar om svartas villkor i USA. Det välspelade tidsdokumentet rymmer rum för reflektion och eftertanke och skänker tänkvärda perspektiv till vår egen tid."
 
One Of These Days – Bastian Günther (USA/Tyskland, 119 min)
"I en småstad i Texas arrangeras en tävling som går ut på att hålla kvar sin hand på en pickup längst och därmed få behålla den. Regissören Bastian Günthers bilder erbjuder nya perspektiv på den amerikanska drömmen för landets hårt prövade medelklass."
 
Relic - Natalie Erika James (Australien/USA, 89 min)
"...en smart skräckfilm fylld av metaforer i skildringen av matriarken Edna och hennes sakta förtvinande sinne, ett sorgligt förfall som även speglas i hennes ruttnande hem."
  
Stray – Elizabeth Lo (USA, Turkiet, Hong Kong, 78 min)
"Denna visuellt hisnande dokumentärfilm ger oss en inblick i gatuhunden Zeytins liv. Vi får en unik chans att upptäcka Istanbuls gator ur ett helt annat perspektiv än vad vi är vana vid – ur ögonen på en hund."
 
Ben Whishaw medverkar i "Surge".
 
Surge - Aneil Karia (Storbritannien, 105 min)
"En hektisk filmupplevelse fulladdad med maniska impulser. Detta psykologiska drama, regisserat av långfilmsdebuterande Aneil Karia, utspelar sig under 24 intensiva timmar i London."
 
The Man Who Sold His Skin – Kaouther Ben Hania (Tunisien, Frankrike, Belgien, Tyskland, Sverige, 104 min)
"...en bitande konstvärldssatir som förvandlar en syrisk flyktings strävan att återförenas med sin förlorade kärlek till en skarp och sublim skildring om självförverkligande frihet."

The Mole Agent – Maite Alberdi (Chile, 84 min)
"Lika delar spionfilm och dokumentär. Sergio får vid 83 års ålder sadla om och bli spion när han blir anlitad av kriminalaren Romulo att infiltrera ett ålderdomshem där misstankar om vanskötsel väckts."

The Ties – Daniele Luchetti (Italien, 100 min)
"Filmen som kallats för en europeisk "Marriage Story". I detta känslosamma relationsdrama får vi följa Aldo och Vanda i deras äktenskap som smärtas av Aldos otrohet, men som ändå håller ihop trots att kärleken är borta."
 
The Wasteland – Ahmad Bahrami (Iran, 102 min)
"Iranske regissören Ahmad Bahrami skildrar svallvågorna efter stängningen av en tegelfabrik i denna oerhört vackra, svartvita skildring av arbetarens utsatthet."
 
Thou Shalt Not Hate – Mauro Mancini (Italien/Polen, 96 min)
"Den långfilmsdebuterande italienske regissören Mauro Mancini skildrar ett känslosamt drama fyllt av samvetskval och svåra moraliska beslut. En historia som inspirerats av verkliga händelser."

Vivos – Ai Weiwei (Tyskland/Mexiko, 112 min)
"Konstnären, filmaren och aktivisten Ai Weiwei står bakom denna starka dokumentär om de 43 försvunna studenter som fördes bort under en resa genom Iguala, Guerrero i Mexiko."
| 27 oktober 2020 19:00 |