Film

Skribent

MovieZine

25 oktober 2024 | 14:00

Streama storfilmen "Hammarskjöld" med en lysande Mikael Persbrandt - gratis på SVT Play

Knappt ett år efter biopremiär kommer den svenska dramathrillern i SVT:s utbud,
En trevlig överraskning: "Hammarskjöld" finns nu att streama gratis på SVT Play. Detta bara tio månader efter biopremiären.
 
Filmen blev något av en succé när den gick upp på bio i vintras. Över 500 000 personer i Norden gick och såg den. I Danmark klev den direkt upp på biotoppens förstaplats, något som är ovanligt för svenska filmer.
 
I filmen spelar Mikael Persbrandt Dag Hammarskjöld – som var generalsekreterare för FN från 1953 till sin död i en flygkrasch 1961 – under de sista veckorna i den svenska diplomatens liv.
 
Vår recensent Anna Hedlin gav "Hammarskjöld" en trea i betyg, och menade att den var tekniskt oerhört välgjord och dessutom gör snårig säkerhetspolitik lättförståelig. Fast hennes stora hyllning gick till huvudrollsinnehavaren:
 
"Mikael Persbrandt formligen lyser i huvudrollen som den legendariske generalsekreteraren. Men glansen är inte den av en stark strålkastare, utan en stadigt brinnande ljuslåga; hans styrka är inte tydligt synlig på långt håll. Först när man kommer nära förstår man vilken glöd som finns inom honom. För att Hammarskjöld brann för sitt arbete inom FN framgår klart och tydligt i Persbrandts tolkning."
 
För regi står dansken Per Fly, och förutom Persbrandt medverkar exempelvis Edvin Endre i rollen som den unge Dag Hammarskjöld.
| 25 oktober 2024 14:00 |