Året var 1974 när den svenska popkvartetten ABBA ställde upp i Eurovision Song Contest - och vann. För många ute i världen blev "Waterloo" deras första kontakt med Agnetha, Frida, Björn och Benny, som snart skulle bli årtiondens stora musikfenomen. För åttaårige Gert blev det början på en livslång besatthet.
Någonstans i Holland sitter en pojke och tittar på programmet tillsammans med sin pappa. När den blonda svenskan dyker upp i tv-rutan blir han som förtrollad.
En historia om idoldyrkan som blir till besatthet
Den omtalade nya dokumentärfilmen från Amazon och regissören Maria Thulin tar avstamp i ett 70-tal där det svenska popundret fullkomligt exploderade. Genom arkivbilder och tv-klipp får vi se hur Björn, Benny, Agnetha och Frida tog världen med storm, för att så småningom gå skilda vägar. Och Gert följde deras varje steg.
Pojkrummets bruna tapeter täcktes snabbt med posters, men det räckte inte. Gert blev inte bara kär i Agnetha utan också allt som hade med Sverige att göra. Från IKEA till falukorv och Volvobilar. Men han började inte minst att försöka skicka brev till sin stora idol.
I vuxen ålder, när han hade tagit körkort och sparat ihop tillräckligt med pengar, reste han till Sverige för att försöka hitta Agnetha, vilket han snart också gjorde.
Experterna tycker till
Intervjuer med Gert van der Graaf leder oss igenom historien som tar flera överraskande vändningar. Han påstår att han haft ett förhållande med den svenska superstjärnan, andra ser en stalker som lever i en fantasivärld.
Stalking-experter, psykologer, ABBA-experter och journalister får uttala sig om den motsägelsefulla historien. En av dem är Fredrik Strage som tillägnat Gert ett kapitel i sin bok "Fans".
- Man kan jämföra det med hur vissa personer har ett hål i sig och sen hittar Jesus. Bandet blev kanske som en familj eller kompiskrets åt honom. Eftersom han inte hade några vänner kunde han dyka in i den glittriga värld som de erbjöd. Musiken helade hans själ och Agnetha Fältskog blev hans besatthet, hans kärlek och hans dyrkan, förklarar Strage i dokumentären.
"Viktigt att uppmärksamma"
- Besatthet, idoldyrkan och stalkers kan kännas avlägset för många av oss, men för vissa är det verklighet, säger filmens regissör Maria Thulin.
- Enligt Brottsförebyggande rådet har hundratusentals svenska kvinnor blivit trakasserade eller förföljda av stalkers, och detta tycker vi är viktigt att uppmärksamma. Dokumentären ger publiken en mer djupgående inblick i en hårresande historia om stalking.
Hör om hur idoldyrkan kan övergå till besatthet i den nysläppta dokumentären "Take a Chance". Den finns att streama exklusivt på Prime Video.
Prova på Prime Video gratis i 30 dagar
Prime Video är Amazons streamingtjänst som erbjuder sina kunder en stor mängd olika filmer, serier och sport på hundratals olika kompatibla enheter.
Med Prime Video kan du se populära filmer och serier som bland annat prisbelönta Amazon Originals. Ta del av amerikanska succéer som "Sagan om Ringen: Maktens Ringar", "The Boys", "The Terminal List", "Reacher", "Fleabag" och många fler. Bland originalfilmer finns "Borat 2", "Samaritan" och hyllade "Thirteen Lives".
I vinter startade också Prime Videos svenska satsning med bland annat komediserien "Toppen" och reailtyprogram som "Ägd av Danny" och "Good Luck Guys".
Amazon Prime finns tillgängligt till ett pris av 59 kr/månad. Registrera dig för en kostnadsfri 30-dagars provperiod på www.amazon.se/prime (det går att avbryta när som helst).