Streamingtips

Skribent

Martin Persson

7 oktober 2024 | 21:00

Nu på SVT Play: Starka dramat om massakern på Utøya är "en omskakande upplevelse"

Erik Poppe briljerade 2018 med sin kanske mest intima och välgjorda film.
En händelse som minst sagt skakade Norden och kanske hela världen var de hemska terrordåden i Norge 2011, där ett stort antal ungdomar miste livet och många blev skadade.
 
Flera filmer har gjorts om tragedin. En favorit är ”Rekonstruktion Utøya”, en slags semi-dokumentär där man i samråd med de överlevande återger vad som faktiskt hände och Hollywood-regissören Paul Greengrass framställde en stark dramatisering i sin film ”22 July”.
 
Den bästa och kanske mest rörande skildringen av hemskheterna skulle jag däremot säga bör tillskrivas Erik Poppe.
 
Filmälskare är troligen bekanta med Poppe från filmer som ”Kungens val” eller 2021 års version av ”Utvandrarna”, samt bioaktuella ”Quislings sista dagar”. I filmen ”Utøya 22 juli” tar han sig än en gång an dramatisk och verklig historia, där vi följer en ung flickas kamp för att överleva och rädda sin yngre syster i tumultet och massmordet.
 
”Utøya 22 juli” är synnerligen välspelad och intensivt berättad. Aldrig har man tidigare känt sig så nära tragedin på Utöya och om man bara genom en glimt kan känna ångesten och terrorn som upplevdes där så har mästerregissören lyckats enormt. Filmen är utspelad i en nästan dokumentär stil där man följre allt i en enda tagning, vilket förstärker den kaotiska känslan.
 
Poppes fantastiska skildring nominerades till Bästa film på Berlins filmfestival och även vid norska Oscarsmotsvarigheten Amandapriset. Andrea Berntzen hyllades även för sin fantastiska rolltolkning som filmens huvudroll.
 
Vår recensent Patrik Linderholm gav filmen 3/5 i betyg och berömde  som en "omskakande upplevelse" och nämnde likväl hur den sätter en mitt i händelsernas centrum. 
 
Ta tillfället i akt och minns det som aldrig borde ha hänt och förhoppningsvis inte händer igen och se även en riktigt bra film på köpet!
 
”Utøya 22 juli” streamar gratis på SVT Play.
 
| 7 oktober 2024 21:00 |