Film

Skribent

Alexander Svensson

12 september 2024 | 05:00

Nu på Netflix: 2023 års bästa fantasyfilm blev en oförtjänt flopp

Chris Pine leder en grym ensemble i den här störtsköna fantasyrullen som biopubliken svek.
2023 års mest oförtjänta bioflopp kan mycket väl ha varit “Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves”. Fantasyrullen med Chris Pine och Hugh Grant är ett sjukt underhållande äventyr som fungerar som en hyllning till det ikoniska rollspel det är baserat på och även som en härlig actionkomedi i sin egen rätt. Idag landar den på Netflix.
 
I “Honor Among Thieves” får vi följa barden Edgin (Chris Pine) och hans kompanjon Holga (Michelle Rodriguez) som efter en lika vågad som misslyckad heist förlorat allt och blivit inlåsta i ett fruset fängelse. Edgin är dock fast besluten att ta sig ut och återförenas med sin dotter, som blivit “adopterad” av den sluge Forge Fitzwilliam (Hugh Grant), deras forne vän som nu ingått en allians med en mystisk och olycksbådande magiker.
 
För att rädda både sin dotter och hela världen måste Edgin och Holga samla ihop en omaka grupp hjältar och genomföra en galen heist.
 
Kemin mellan Michelle Rodriguez och Chris Pine är en av filmens styrkor.
 
En av de främsta behållningarna med “Honor Among Thieves” är att den har precis rätt nivå av glimten i ögat för att allt ska fungera. Alla som någon gång spelat “Dungeons & Dragons” vet att det knappast är fullt och blodigt allvar det handlar om, utan att det istället allt som oftast slutar med att man är ett gäng knasbollar som fumlar sig fram genom ett färgstarkt äventyr.
 
Precis så känns “Honor Among Thieves” också. Tonmässigt ligger den helt rätt.
 
“Honor Among Thieves” lyckas också använda sina många fantasyelement för att leverera såväl humor som action. Scenen när Edgin och gänget medelst magi förhör ett gäng sedan länge döda skelett är en av filmens roligaste, medan en annan scen där druiden Doric byter från en djurskepnad till en annan under en vild flykt är ett exempel på riktigt effektiv action.
 
Ytterligare ett skäl att se "Honor Among Thieves" är att den innehåller filmhistoriens kanske tjockaste drake.
 
Filmens skådespelarensemble gör ett grymt jobb, och levererar precis det de ska. Chris Pine har skruvat upp charmen till elva och gör Edgin till en sympatisk men bristfällig hjälte i av klassisk men älskvärd modell. Hugh Grant har även han charm så det räcker och blir över, men får också spela oerhört slemmig, och verkar ha oerhört kul i rollen som den girige Forge.
 
Michelle Rodriguez lyckas ge en hel del hjärta till filmen, och Regé-Jean Page (“Familjen Bridgerton”) gör ett fantastiskt inhopp som en paladin så god och hjältemodig att självaste Stålmannen satt i halsen.
 
Är du på jakt efter en underhållande, välgjord och engagerande äventyrsfilm så behöver du inte leta längre än “Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves”. Att biopubliken svek filmen var oerhört synd, och det är därmed många som missat denna pärla. Se den från och med idag på Netflix.
 
| 12 september 2024 05:00 |