Film

Skribent

MovieZine

7 augusti 2024 | 12:30

Ny svensk romcom ska utforska kärlek och autism

Den svenske regissören Daniel Sawka uppmärksammades för regidebuten "Icebox". Snart är han tilllbaka med sin andra långfilm.
Om du ännu inte hört talas om den svenske regissören Daniel Sawka, så är det dags nu att lägga namnet på minnet.
 
Sawka debuterade med dokumentär-liknande långfilmen "Icebox" som släpptes av HBO år 2018. Den baserades på hans egna kortfilm med samma titel, som i sin tur inspirerades av hans polske far som invandrade till Sverige på 1960-talet. I filmen följer vi en flyktingpojke som kommit till USA. Han har även skrivit manus till deckarserien "Jana - Märkta för livet".
 
Regissören Daniel Sawka. Foto: Love Blomquist
 
Variety skriver nu om Daniel Sawkas andra långfilm, som blir något helt annat - nämligen en romantisk dramakomedi på svenska.
 
Filmen med titeln “Two People Who Fall in Love” ska handla om "ett ungt par på autism-spektrat som försöker besvara livets svåraste fråga: vad fan gör man när man blir förälskad?" lyder den officiella beskrivningen.
 
Regissören inspirerades denna gång av sin autistiske bror:

- Jag har alltid velat göra en film ur hans perspektiv. Men det är inte en dokumentär utan en kärlekshistoria. I grunden handlar det om hur människor utanför normen upplever kärlek. Jag tror att de uttrycker sig mer direkt, vilket är uppfriskande, säger Sawka.
 
- I vårt samhälle finns så många små regler och koder när det kommer till dejting. Vad kan man säga, hur vill man presentera sig själv. Kanske funkar kärlek bättre om man är mer rakt på sak, utan de sociala filtren?
 
Robin Wretman Lundgren och Tuva Beckman kommer att spela huvudrollerna som Hans och Sophie. Planen är att börja filma i Stockholm under våren/sommaren 2025.
| 7 augusti 2024 12:30 |