Film

Skribent

MovieZine

18 januari 2022 | 17:00

22 svenska filmer med premiär 2022

Sven Wollters sista film, action med Noomi Rapace, UFO:n, Zlatan och Woody Harrelson. Så blir det svenska filmåret 2022.
Filmåret 2022 bjuder på tonårsdraman, nya Beckfilmer, flera hbtq-historier, folkkära skådespelare, en ny "Göta Kanal" och UFO:n i Norrköping. Ruben Östlund och Lasse Hallström återvänder med nya filmer medan Tomas Alfredson filmar kär barnbok. Nedan har vi samlat alla kommande premiärdatum för svenska filmer under 2022 (notera att datumen kan ändras).

Aja baja, Alfons Åberg - 21 januari
I år firas 50 år med barnens favorit Alfons Åberg med tre sprillans nya filmpaket. Det är ingen mindre än Tomas Alfredson ("Låt den rätte komma in") som står för regin och filmernas nya look, starkt inspirerad av Gunilla Bergströms böcker. Jonas Karlsson är berättarrösten. Inom kort släpps också "Bara knyt, Alfons" (18 februari) samt "Alfons och hemlige Mållgan" (18 mars).

Beck: Rage Room - 21 januari på C More
Martin Wallströms hårdnackade snut Josef tar täten i denna 44:e Beckfilm. Han påbörjar en inofficiell utredning för att hjälpa en gammal flamma, vilket inte uppskattas av hans chef Alex Beijer. Den enormt populära deckarfranchisen fortsätter i vår med "Beck – 58 minuter" (18 februari) och "Beck – Den gråtande polisen" (18 mars).

Ur spår - 28 januari
Lisa är nyskild, arbetslös och ett vrak. Brorsan Daniel är framgångsrik och sportig. Hon övertalas till att åka Vasaloppet med honom - och kanske få nya perspektiv på livet? Det omaka syskonparet får hantera både upp- och nedförsbackar i Mårten Klingbergs ("Min pappa Marianne") charmiga feelgood-komedi, där Hollywoodsvenskan Katia Winter lyser i huvudrollen.
 
 
Comedy Queen - 11 februari
13-åriga Sasha har bestämt sig för att bli ståuppkomiker. Mest av allt vill hon få sin pappa att skratta, han som gråter i duschen när han tror att ingen hör. Hennes mammas död har tagit hårt på båda, men Sasha vägrar låta tårarna vinna. Regissören Sanna Lenken (”Min lilla syster”) adapterar Jenny Jägerfelds roman med samma namn. Huvudrollen Sasha spelas av Sigrid Johnson som vi kunnat se i "Jordskott" och "Heder".

Tisdagsklubben - 2022
I "Tisdagsklubben" får vi följa med Karin (Marie Richardson) på en matlagningskurs där det hettar till i köket med kocken Henrik (Peter Stormare). Karins värld vänds upp och ned när hon får veta att hennes make varit otrogen. Nu behövs en extra krydda i livet och Henrik kan ha det rätta receptet. Snart upptäcker hon att det aldrig är för sent att våga följa sina drömmar. (Premiär på Göteborg Film Festival i februari.)

Så jävla easy going - 25 februari
Vårens andra tonårsfilm som är baserad på en roman av den prisbelönade författaren Jenny Jägerfeld. Här handlar det om Joanna, 18 år, som tampas med ADHD, en gravt deprimerad pappa, och dessutom oanade känslor när charmiga och självsäkra Audrey dyker upp från ingenstans och stjäl hennes hjärta. Filmen inviger Göteborg Film Festival redan i slutet av januari.
 
 
Fördom & stolthet: En queer filmhistoria - 25 februari
Dokumentären som utlovar en svindlande resa genom den svenska filmhistorien. Regissören Eva Beling tinar upp filmer och förfasas över skildringarna av flatorna, bögarna och transpersonerna under 100 år. Från Stiller via Bergman och Zetterling till våra dagar får de queera sin rättmätiga plats.

Dag för dag - 2022
Felix Herngren regisserar en livsbejakande komedi om ett äldreboende där Tomas von Brömssen spelar den demente Tage. Där finns även Malte som spelas av Sven Wollter och Rut spelad av Marianne Mörck. Vi möter också vårdaren Katrin spelad av Martina Haag och städaren Simon som spelas av William Spetz. Tillsammans beger sig de fem personerna ut på en husbilsresa genom Europa för att uppfylla en äldre mans sista önskan. (Premiär på Göteborg Film Festival i februari.)

Svart krabba - 18 mars på Netflix
Postapokalyptisk actionthriller med Noomi Rapace. "Svart krabba" utspelar sig i en värld som har förfallit till följd av klimatförändringar och krig. Under en vinter som aldrig tycks ta slut skickas sex soldater på ett farligt uppdrag över det frusna havet. De ska transportera ett paket som äntligen kan få kriget att upphöra. Reklamfilmsregissören Adam Berg gör sin första långfilm, med David Dencik och Jakob Oftebro i den skandinaviska rollistan.
 
 
Jag är Zlatan - i vår
Redan som nioåring var Zlatan Ibrahimovic en oslipad stjärna på fotbollsplanen. Men hans kaxiga attityd riskerade att sätta krokben för karriären och drömmarna. "Jag är Zlatan", baserad på den svenske sportstjärnas biografi med samma namn, skildrar hans unga år och vägen från Rosengård och ut i rampljuset. Två fantastiska nykomlingar, Dominic Andersson Bajraktari och Granit Rushiti, delar på rollen.

Lill-Zlatan och Morbror Raring - i vår
Napp, det här är inte ännu en film om Zlatan. Istället handlar det om Lill-Zlatan, som egentligen heter Ella, och hennes vänskap med sin favoritmorbror Tommy. Men när hans nya pojkvän Steve dyker upp väcks svartsjukan hos Ella. En annan Ella, Lemhagen alltså, är en av manusförfattarna och Christian Lo regisserar efter en populär barnbok av Pija Lindenbaum.

Magisterlekarna - 22 april
Filmen som beskrivs som ett möte mellan high school-drama och... bögporr? "Magisterlekarna" lär säkert bli uppmärksammad när den går upp på biodukar i vår. Kristofer Folkhammar skrev romanen om Läroverket där alla karaktärer är homosexuella män, och där den strikte Magistern hänger sig åt erotiska lekar med sin favoritelev. "Kaskader av livsförhöjande konfetti och existentiellt glitter", skrev kritiker om boken.
 
 
Göta Kanal 4: Vinna eller försvinna - 5 augusti
Uppföljaren till de folkkära komedierna kretsar kring en familjeuppgörelse. När ägarna till båtvarvet ska skilja sig kan de inte bestämma vem som ska få det. De enas om att avgöra bodelningen genom en tävling på Göta kanal, där vinnaren får varvet. Eva Röse spelar huvudrollen och Emma Molin ("Grotesco") står för regin.

Triangle of Sadness - 2 september
Internationella stjärnor som Woody Harrelson ("Venom 2") och Harris Dickinson ("The King's Man") medverkar i Ruben Östlunds nya, engelskspråkiga film, som bland annat spelades in i Trollhättan. Filmen - Östlunds första sedan "The Square" - har han beskrivit som en episk satir som utspelar sig i modevärlden och de superrikas universum.

Bränn alla mina brev - 23 september
Björn Runge-regisserat drama efter en roman av Alex Schulman. Asta Kamma August, Bill Skarsgård och Gustav Lindh porträtterar Karin, Sven och Olof, huvudpersonerna i ett triangeldrama under 1930-talet. En passionerad kärlekshistoria baserat på verkliga händelser där en hemlig affär leder till oanade konsekvenser.
 
 
Andra akten - 23 september
Lena Olin och Rolf Lassgård spelar tillsammans för första gången i regi av Mårten Klingberg (även aktuell med "Ur spår"). Nyblivna pensionären Eva tackar ja till ett extraknäck vid sidan av en stor stjärnskådespelare. Vad som börjar som en katastrof växer till varm vänskap och spirande livsglädje.

Året jag slutade prestera och började onanera - 21 oktober
Katia Winter ("Ur spår") spelar även huvudrollen i denna dramakomedi - om den målinriktade 39-åriga karriäristen Hanna, som vill ha ett barn till innan det är för sent. Då gör hennes kille oväntat slut. Men Hanna vägrar ge upp honom så lätt. Filmproducenten Erika Wasserman debuterar som regissör.

LasseMajas detektivbyrå - Skorpionens gåta - 21 oktober
I höst kommer den sjunde filmen om de populära unga detektiverna Lasse och Maja. I huvudrollerna återser vi Nils Kendle och Polly Stjärne som spelade i senaste publiksuccén "LasseMajas Detektivbyrå – Tågrånarens hemlighet". De får sällskap av Suzanne Reuter i rollen som ökända ärkeskurken Lilli Ragnarsson och Henrik Hjelt i rollen som polismästare i Valleby.

En dag kommer allt det här bli ditt - 11 november
Andreas Öhman ("I rymden finns inga känslor") har skrivit manus och regisserat filmen som handlar om en dysfunktionell familj, och ett arv som ingen vill ha. Serietecknaren Lisa och hennes syskon samlas på föräldrarnas gård för första gången på över tio år. Föräldrarna vill att endast en av dem ska ärva skogen, som varit i familjen i generationer. Men är någon av dem villig att flytta hem igen? I rollistan finns Karin Franz Körlof, Peter Haber och Suzanne Reuter.
 
 
UFO Sweden - 25 december
Norrköping, 1996. När en tonårsrebell misstänker att hennes pappa inte är död utan kidnappad av ufon tar hon hjälp av en ufo-förening för att ta reda på sanningen. Tillsammans ger de sig ut på ett riskfyllt äventyr som tar dem långt utanför lagens gränser och in i en värld fylld av konspirationer och oförklarliga fenomen. Filmkollektivet Crazy Pictures nya storfilmssatsning efter "Den blomstertid nu kommer" inspireras av "Stranger Things" och "Arkiv X".

Länge leve bonusfamiljen - 2022
Felix Herngrens andra långfilm i år (efter "Dag för dag") är en fortsättning på den populära tv-serien "Bonusfamiljen". Lisa och Patrik har lappat ihop sitt äktenskap, efter Patriks otrohet ett år innan, när ett brev från tingsrätten dimper ner. Det visar sig att Lisa lämnade in ansökan när det var som sämst och nu är skilsmässan ett faktum. Vera Vitali och Erik Johansson återvänder i sina roller.

Hilma - i slutet av 2022 på Viaplay
Lasse Hallströms nya film handlar om den banbrytande konstnären Hilma af Klint. Hon spelas både av Hallströms fru Lena Olin och parets dotter Tora Hallström, i olika stadier av hennes liv. Hilma af Klint var en svensk pionjär inom abstrakt konst som först efter sin död har blivit erkänd och hyllad som en feministisk ikon. "Hilma" är en del av Viaplays nya satsning på internationella produktioner.
 
Vilka svenska filmer ser ni fram emot i år? Kommentera nedan.
| 18 januari 2022 17:00 |