Serie

Skribent

Martin Persson

30 september 2024 | 12:30

Svindyra ”The Acolyte” kostade mer än vi trodde - en av tidernas dyraste serier

Tyckte du 180 miljoner var en chockartad kostnad för Disneys oväntade flopp? Tänk igen…
Den nya ”Star Wars”-serien ”The Acolyte” delade publiken och var för vissa en obegriplig röra, för andra en bristfällig och vågad serie med stor potential.
 
Serien blev tyvärr nedlagd efter bara en säsong och den chockartade budgeten på 180 miljoner dollar är inte helt obekant vid det här laget.
 
Men sanningen är att den siffran inte räcker till. Nu rapporterar nämligen Forbes att seriens kostnad översteg budgeten med mer än 50 miljoner dollar. Den slutgiltiga siffran landade alltså på hela 230 miljoner dollar.
 
De tidigare rapporterade siffrorna om 22,5 miljoner dollar per avsnitt höjs således till 28 miljoner och serien landar därigenom på en femteplats över de dyrast producerade TV-serierna genom tiderna, bakom ”Maktens ringar”, ”Citadel”, ”Secret Invasion” och senaste säsongen av ”Stranger Things”.
 
Ska man jämföra med en långfilm hade den senaste ”Star Wars”-filmen ”The Rise of Skywalker” en budget på 275 miljoner dollar, alltså inte alltför stor skillnad från serien med sina 8 avsnitt. Kanske blev de enorma kostnaderna och låga tittarsiffrorna den största anledningen till att serien fick ta slut?
 
Kommande ”Star Wars”-serierna ”Skeleton Crew” och ”Andor” ligger på 136 miljoner dollar respektive hela 250 miljoner dollar i budget, så att jobba med skyhöga siffror är ju inte helt obekant för Lucasfilm och Disney.
 
”The Acolyte” och alla andra ”Star Wars”-serier och filmer streamar på Disney+.
| 30 september 2024 12:30 |