Film

Skribent

Martin Persson

8 augusti 2024 | 12:00

Teaser: Steven Soderbergh gör skräckfilm ur spökets perspektiv

Ännu en intressant och annorlunda stil från regissören.
Steven Soderbergh är minst sagt en intressant och visionär regissör, som gett oss många olika typer av filmer i flera genrer under årens gång.
 
Denna gång ska han utforska skräckgenren i filmen ”Presence” och ska göra så utifrån ett unikt förstapersons-perspektiv. Tittaren får följa kameran och spökets synvinkel under filmens gång och Soderbergh siktar på så vis mot att skapa en slags VR-liknande upplevelse.
 
I rollerna ser vi Lucy Liu, Eddy Maday, Chris Sullivan och Callina Liang som spelar en familj som flyttar in i ett hus på uppmaning av en mäklare, spelad av Julia Fox. Emellertid börjar man inse att det kanske vilar en oönskad närvaro där.
 
Enkelt och formalistiskt. Men kanske höjer det annorlunda inspelningssättet filmens kvalitet. Soderbergh själv var till en början skeptisk till idén:
 
- Jag tänkte från början att ”det här kommer aldrig att funka”, men enda sättet att veta det är att prova och eftersom film är ett så innovativt medium där man känner med karaktärerna så mycket kändes det passande att ta tittaren så nära handlingen och rollfigurerna med förstapersons-vinkeln.
 
”Presence” visades upp på Sundance filmfestival i år och kommer även att visas vid Torontos filmfestival. Vid Sundance filmfestival var upplevelsen så pass intensiv att delar av publiken lämnade salongen, så kanske bjuds vi på en riktigt stark skräckupplevelse?
 
Ta en titt på filmens teaser trailer nedan:
 
 
”Presence” har premiär den 17 januari på amerikanska biodukar.  Huruvida den även kommer till Sverige är än så länge oklart.
| 8 augusti 2024 12:00 |