På måndag den 8:e mars är det dags för den 22:a upplagan av dokumentärfilmfestivalen Tempo att gå av stapeln. I år är temat ”Tempo flyttar hem” och i programmet återfinns flera svenska och utländska titlar, som genom olika infallsvinklar tar upp begreppet ”ett hem”.
På grund av omständigheterna i världen är festivalen i år helt digital, vilket innebär att du kan ta del av utbudet oavsett vart du bor. Att Tempo flyttar hem, blir således korrekt i dubbel bemärkelse.
Nedan listas några särskild intressanta titlar, som ni verkligen bör ta en titt på;
1. Be My Voice
Svensk-iranska regissören Nahid Persson har träffat journalisten och kvinnorättskämpen Masih Alinejad som för några år sedan startade en rörelse på sociala medier mot hijabtvång i Iran. Tusentals kvinnor har sedan dess filmat sig själva när de kastar sina sjalar i protest mot regimen, trots misshandel och fängelsestraff som följd.
Masih bor numera i New York och är de iranska kvinnornas röst i media. Hon trotsar med högburet huvud mordhoten som haglar över henne, även om det kostar på.
Det här är en otroligt gripande och viktig film om en kvinnas kamp för att befria kvinnorna i sitt hemland. Det handlar om att slå ner den könsapartheid som fortsatt pågår i många delar av världen, en apartheid som normaliseras av västvärldens vägran att vilja se bakom slöjan. Filmen visas i samarbete med Amnesty International och har världspremiär på Tempo.
2. Imads barndom
I denna starka dokumentärfilm får vi träffa en Yazidisk kvinna och hennes två små pojkar som blivit släppta efter att i två år varit fångar hos IS. Ena sonen är svårt traumatiserad och i filmen vi får följa den desperata mammans kamp att få sitt barn att bli det fyraåriga barnet han innerst inne är. Men med egna trauman och hemska minnen är det allt annat än lätt. Filmen är skapad av svenske regissören Zahadi Jahavi och har världspremiär.
3. Fly So Far
Teodora del Carmen Vásquez dömdes till 30 års fängelse för att ha fått ett döfött barn. Svenska Celina Escher har varit i El Salvador och träffat henne och andra kvinnor som sitter fängslade, dömda för mord för att de fått missfall eller förlorat barn sent i graviditeterna. Detta är en gripande och starkt upprörande dokumentär om kvinnoförtryck i sitt esse. Filmen har världspremiär på Tempo.
4. Some Kind of Heaven
Darren Aronofsky har producerat denna lågmält underhållande dokumentärfilm om USA:s största pensionärsparadis The Villages i Florida.
Det är en dröm för många att på sin ålders höst få vara en del av det smått utopiska sammanhanget bland palmer, swimmingpooler och färgglada drinkar. Alla fester tar dock slut, och den grymma verkligheten gör sig påmind även när man trott sig ha flytt den.
5. Songs of Repression
Intressant och berörande dokumentärfilm om hur hantera sin historia, när den är något man helst bara vill förtränga.
I Chile ligger den före detta tyska kolonin Villa Baviera eller som den varit känd som för utomstående - Colonia Dignidad. En idyll som döljer ett grymt förflutet. På 1960-talet var nazisten och pedofilen Paul Schäfer en sektlik ledare för invånarna där. Det var en tid som präglades av sexuella övergrepp, systematisk misshandel och tortyr. En del av de människor som idag bor kvar, kan inte blunda för traumat och den hemska historien de delar, medan andra väljer att bara minnas de fina stunderna.
6. Bulletproof
Oron för det eskalerande vapenvåldet i USA har gjort att man som lärare måste kunna mer än att lära ut. De får helt enkelt lära sig att även kunna försvara barnen vid en eventuellt skolskjutning, med vilka medel som än finns till hands.
Todd Chandler har regisserat ”Bulletproof”, en skrämmande, aktuell och tankeväckande dokumentärfilm, som visar upp en verklighet i vilken alla hela tiden måste vara redo för det potentiella hotet som finns mitt i bland dem. Sverigepremiär på Tempo.
Så funkar det: Köp ett festivalpass (260 kr) och få tillgång till hela det digitala festivalprogrammet mellan 8-14 mars. Läs mer här...